latinica  ћирилица
24/02/2018 |  12:02 | Autor: RTRS

Dačić: Sve teže do rješenja sa Prištinom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na otvaranju Međunarodne konferencije o medijaciji u Beogradu da srpska strana posljednjih pet godina, uz posredovanje EU, pokušava da dođe do rješenja sa Prištinom, ali da je to sve teže, jer druga strana u dijalogu ne pristupa na isti način.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je poručio da Srbija neće odustati od daljih napora, jer je za kompromise, ali ne za one koji bi značili poništavanje njenog nacionalnog i državnog bića i suštine.

On je podsjetio da je Srbija na kraju prošlog vijeka bila izložena brutalnoj agresiji, što je posljedično kulminiralo najdrastičnijim separatizmom albanske nacionalne manjine u srpskoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

Dačić je napomenuo da se raznim izgovorima želio opravdati pokušaj nasilnog otcjepeljenja teritorije Srbije, suverene članice UN, ali da nijedan nije izdržao ni malo ozbiljniji test logike, načelnosti i pravičnosti, a neće ni politike.

"Zamislite da bilo koja nacionalna manjina u vašim zemljama, izgovarajući se svim i svačim, najčešće upotrebom neistina, proglasi deo vaše suverene teritorije kao novu državu, gde bi nas to dovelo", upitao je Dačić.

On smatra da je veoma zabrinjavajuće to što se uporedo u raznim dijelovima svijeta pojavljuju nove krize i opasnosti od oružanih sukoba, posebno tenzije i zveckanje oružjem među državama sa značajnim vojnim potencijalima, uključujući i nuklearno oružje.

Dačić je naglasio da najteže posljedice trpi civilno stanovništvo, te napomenuo da je broj izbjeglica i raseljenih lica, većinom žena i djece, dostigao rekordni nivo koji prelazi 60 miliona, a riječ je o dugoročnom izbjeglištvu ili raseljavanju, koje prosječno traje 20 godina.

Prema njegovim riječima, jedini mogući odgovor za tu situaciju i dalje su međunarodni diplomatski i politički napori na sprečavanju, kontroli i miroljubivom rješavanju konflikata.

Dačić je ocijenio da prevencija mora biti u centru svih napora, te da to zahtijeva značajno veći stepen međunarodnog jedinstva, posebno u okviru Savjeta bezbjednosti UN.

Izvor: Srna