latinica  ћирилица
24/02/2018 |  13:59 | Autor: RTRS

"Odluka o preseljenju ambasade je zabrinjavajuća i šteti miru"

Odluka SAD da preseli Ambasadu iz izraelskog grada Tel Aviva u Јerusalim je ekstremno zabrinjavajuća i nanosi štetu miru između Izraela i Palestinaca, saopšteno je iz turskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da odluka SAD predstavlja kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN kada se radi o statusu Јerusalima i demonstrira namjeru SAD da ugrozi mir.

Stejt department je juče potvrdio da će nova ambasada biti otvorena i preseljenje nazvao "herojskim korakom".

Američki predsjednik Donald Tramp je početkom decembra prošle godine priznao Јerusalim kao izraelsku prijestonicu i najavio da će Ambasadu iz Tel Aviva preseliti u taj grad.

Odluka američkog predsjednika izazvala je proteste u arapskim zemljama Bliskog istoka, posebno na teritoriji koju naseljavaju Palestinci, podsjeća "Sputnjik".

Nedugo nakon saopštenja SAD o priznavanju Јerusalima, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je organizovao samit Organizacije za islamsku saradnju, na kojem su lideri zemalja učesnica oštro kritikovali potez Vašingtona.

Generalna skupština UN je usvojila rezoluciju u kojoj poziva članice UN da se uzdrže od premještanja diplomatskih misija u Јerusalimu, uprkos Trampovoj odluci.

Јerusalim se smatra zajedničkom prijestonicom Izraela i buduće države Palestinaca.

Izvor: SRNA