latinica  ћирилица
24/02/2018 |  17:19 ⇒ 25/02/2018 | 07:54 | Autor: RTRS

Donja Gradina: Istorijski čas za učesnike Foruma (VIDEO)

Za učesnike Prvog foruma dijaspore u Donjoj Gradini organizovan je istorijski čas, sa kojeg je poručeno da se istina o zločinima u Јasenovcu mora širiti svijetom.
Učesnici foruma na istorijskom času u Donjoj Gradini - Foto: RTRS
Učesnici foruma na istorijskom času u Donjoj GradiniFoto: RTRS

Donja Gradina je mjesto o kojem mora da se uči i koje treba sve da nauči da se slični zločini nikada ne ponove, poručeno je na istorijskom času. Učesnici Prvog foruma dijaspore u svijet će odnijeti istinu o stradanjima u Јasenovcu, potkrijepljenu dokazima.

- U čitavoj Švedskoj imaju samo četiri primjerka knjige o Јasenovcu. Zato se mi kao nevladina organizacija spremamo da izdamo četvorojezično izdanje o Јasenovcu - kaže Mihajlo Buvač, predsjednik nevladine organizacije Biro Republike Srpske u Švedskoj.

Predsjednik Srpske zajednice u Skandinaviji, Tomislav Čolić, rekao je da je današnji skup od izuzetnog značaja za zajednicu koju predstavlja.

- Uvjeren sam da je posjeta preko 100 učesnika Foruma dijaspore od velikog značaja za našu zajednicu, Republiku Srpsku, a i Srbiju, te Kozarsku Dubicu kao lokalnu zajednicu - rekao je Čolić.

Ni više od sedam decenija nakon stravičnih jasenovačkih zločina, počinjenih pod okriljem zloglasne NDH, zdrav razum ne može da razumije monstruoznu ustašku ideologiju. Zbog toga je istina, zajednička misija.

- Vrlo malo se van naših granica zna o stravičnim dešavanjima u Koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini. Upravo je zato važno da damo svi od sebe maksimum, kako bismo van granica Republike Srpske pričali o stradanjima - rekla je direktor Spomen-područja Donja Gradina, Tanja Tuleković.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić podsjetio je da je Kozarska Dubica uvrštena u mapu održavanja Prvog foruma dijaspore Republike Srpske, čiji učesnici, ugledni profesori i doktori nauka, političari i drugi značajni pojedinci u svojim drugim državama, dolaze iz 26 zemalja.

- Ovi ljudi su već druga-treća generacija naše dijaspore i važno je da prenesu istinu o stradanju u tom logoru na buduće generacije kako bi znali čuvati svoju istoriju - rekao je Reljić.

U Spomen području Donja Gradina nalazi se devet grobnih polja i 105 masovnih grobnica.

U Banjaluci je danas, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, održan prvi Forum dijaspore, koji je okupio 100 učesnika iz više od 20 zemalja.