latinica  ћирилица
25/02/2018 |  14:03 ⇒ 14:15 | Autor: RTRS

Veliko interesovanje publike za Fest

Ovogodišnji Fest, koji je u petak svečano otvorio veliki mađarski i evropski autor, oskarovac Ištvan Sabo, tokom prva dva dana, pored programske ponude iz svjetske produkcije, mogao bi da nosi i znak velikog interesovanja publike.
FEST - Foto: ilustracija
FESTFoto: ilustracija

Prema posljednjim podacima, zasada je prodato više od 60.000 karata, pa bi ovogodišnji "festival festivala" do kraja mogao da postigne i rekordnu gledanost u odnosu na neke prethodne godine. Da ova optimistička prognoza nije pretjerana, svjedoči činjenica da je velika dvorana Sava centra na otvaranju Festa bila gotovo rasprodata, što je sa oduševljenjem u svom govoru istakao i Ištvan Sabo.

Isti film kojim je započeo Fest, "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" Martina Makdone, koji je i najveći favorit za ovogodišnji Oskar, napunio je Sava centar i na jutarnjoj projekciji u subotu.

Među filmofilima svih generacija koji su došli da vide ovu sjajnu Makdoninu crnohumornu priču, bio je i Dušan Kovačević. Dvorana je u subotu bila puna i na popodnevnim i večernjim projekcijama, a do kraja Festa, 4. marta, publika će moći da uživa u još 110 novih naslova svjetske i domaće produkcije, koji će se prikazivati u 12 bioskopskih dvorana širom Beograda.

Među njima su i hitovi velikih autora - "Prema istinitoj priči" Romana Polanskog, "Zovi me svojim imenom" Luke Gvadanjina, "Fantomska nit" Pola Tomasa Andersona, "Niotkuda" Fatiha Akina, "Zaista, nikada nisi bio ovdje" Lin Remzi, "Јupiterov mjesec" Kornela Mundruca, "Skver" Rubena Estlunda, "Oproštaj" Rolanda DŽofija, "Dvostruki ljubavnik" Fransoa Ozona, "Advokat" Dena Gilroja sa dvostrukim oskarovcem Denzelom Vašingtonom.

Pored Ištvana Saboa, Nagradu "Beogradski pobednik" za doprinos filmskoj umjetnosti dobiće i legendarna srpska glumica Neda Arnerić, na ceremoniji koja je zakazana za 2. mart u Sava centru, a veče kasnije isto priznanje biće uručeno i velikom ruskom reditelju i scenaristi Karenu Šahnazarovu. Zbog gradskih izbora u Beogradu ceremonije uručenja nagrada za najbolja ostvarenja u takmičarskim programima Festa pomjerena su za 2. mart (nacionalna selekcija "Srpski film") i 3. mart (Glavni takmičarski i program "Granice").

Izvor: Večernje novosti