latinica  ћирилица
25/02/2018 |  16:15 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Na području Bijeljine svijetli primjer preduzeća koja zapošljavaju RVI (VIDEO)

Od 20.000 demobilisanih boraca na području Bijeljine, 1.500 ih aktivno traži posao, dok je oko 500 pasivnih tražilaca. Najviše ih je sa završenom srednjom školom i starosti iznad 55 godina. Međutim, bilježimo i pozitivne primjere u preduzećima koja zapošljavaju trećinu radnika iz ovih kategorija.
Zapošljavanje RVI - Foto: RTRS
Zapošljavanje RVIFoto: RTRS

Duško Bojić u proteklom Otadžbinskom ratu bio je komandant bataljona Druge majevičke brigade koja je dala veliki doprinos, ali i žrtve. Prije 18 godina osnovao je firmu koja se bavi građevinskim radovima i proizvodnjom prozora i vrata, a danas zapošljava 70 radnika, od kojih su trećina njegovi bivši saborci.

"Јedan od mojih moralnih prioriteta je bio da zapošljavam što više mojih drugova i saboraca iz rata tako da okosnicu zaposlenih u firmi čini 20 do 30 demobilisani borci. Nismo pravili evidenciju i ne znam koliko je takvih prošlo kroz firmu za svih ovih 18 godina", ističe Bojić, vlasnik "Prizme".

Stabilnost firme mnogo znači radnicima, kojima se svake godine isplaćuje 13. plata, ali i jubilarne nagrade. Zaposleni ističu da se u ovoj firmi cijeni rad koji se, kako kažu, adekvatno i nagradi.

Preduzeće “Mega drvo” proizvodi masivni namještaj koji izvozi na zapadnoevropsko trežište. Od 300 zaposlenih, trećina su demobilisani borci i RVI. Među njima i Marinko Ivković, 80-odstotni invalid četvrte kategorije koji radi kao referent nabavke.

"Nije teško, nemam dodirnih tačaka sa kretanjem. Većinu posla obavljam telefonom ili putem elektronskih medija", ističe.

Svetozar Ostojić, direktor i vlasnik preduzeća “Mega drvo” ističe da su njegove bivše ratne kolege jako dobri radnici,  vrijedni i odani.

"Јoš ako je u pitanju kategorija RVI, na njima se ne primijeti da su invalidi jer čak u nekim slučajevima rade i više nego što su njihove mogućnosti", dodaje Ostojić.

U Boračkoj organizaciji ističu da je najveći problem sa onima koji sa navršenih 65 godina više nisu na evidencije Biroa za zapošljavanje, a nemaju 15 godina staža da bi ostvarili pravo na penziju.
CH10:Radan Ostojić, sekretar

U Boračkoj organizacije Bijeljine ističu da su nadležnima predložili da se ljudima koji imaju nešto radnog staža, a imaju 65 godina života, prizna staž po osnovu učešća u ratu kako bi namirili potrebnih 15 godina i tako istvarili, kako kažu, kakvu takvu penziju.

Јedno od rješenja je, kažu u Boračkoj, i isplata naknade za vrijeme nezaposlenosti, čime bi im bila omogućena minimalna mjesečna primanja.