latinica  ћирилица
26/02/2018 |  15:59 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

Dvorovi- Ugroženi pješaci; potreban trotoar (VIDEO)

Kroz centar Dvorova, jednu od najnaseljenih mjesnih zajednica Bijeljine, prolazi vrlo frekventan magistarlni put Bijeljina-Rača, na kojem su za manje od godinu dana, poginula dva pješaka.
Dvorovi kod Bijeljine - Foto: RTRS
Dvorovi kod BijeljineFoto: RTRS

U posljednjih pet godina, četiri lica su smrtno stradala u saobraćajnim nesrećama na putu koji prolazi kroz centar ovog turističkog mjesta. Dosadašnje preventivne mjere očigledno nisu bile dovoljne, a odgovornost je i na gradskim i republičkim institucijama.

Prošle godine, 27. januara, na pješačkom prelazu u centru Dvorova, poginula je Svetlana Rankić (31), a 15. februara ove godine skoro na istom mjestu, život je izgubila Darinka Tomić (77). Obje saobraćajne nesreće dogodile su se u večernjim časovima. Koliko još ljudi treba da strada, da bi nadležni preduzeli ozbiljnije mjere - pitaju se mještani Dvorova. 

Mještani kažu da je ovaj put frekventan 24 časa, a najugroženiji su pješaci i biciklisti. Smatraju da je potrebna bolja pješačka staza i efikasnije osvjetljenje.

U centru Dvorova, pored magistralnog puta Bijeljina-Rača nalaze se crkva, osnovna škola, Dom zdravlja, restorani, turistički kompleks banje. Sve je neposredno pored puta, a na više od dva kilometra je samo jedan pješački prelaz, kažu u upravi mjesne zajednice.

Duško Perić, predsjednik MZ Dvorovi, kaže da će pokrenuti intezivniju inicijativu prema opštini, ali smatra da postoji i odgovornost Ministarstva saobraćaja. 

U policiji ističu da su, sa njihove strane, preduzete sve mjere na pojačanoj kontroli saobraćaja, ali i da je potrebno  urediti putnu infrastrukturu. 

Radenko Knežević, inspektor za bezbjednost saobraćaja u PU Bijeljina, kaže da to podrazumijeva vertikalnu i horizontalnu signalizaciju, javnu rasvjetu, sagledavanje stanja pješačkih prelaza, te oznaka na kolovozu. Ističe, da smatraju da je u zoni Dvorova na dijelu magistralnog puta potrebno izgraditi još jednu pješačku stazu. 

I u Agenciji za bezbjednost saobraćaja Srpske ističu da su uputili predlog mjera lokalnoj upravi i Putevima Republike Srpske.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, potvrdio je da bi stručna lica trebalo da utvrde i predlože mjere.

Šta je gradska uprava preduzela to smo vidjeli, naročito noću, a šta planira - saznaćemo neki drugi put, kada nađu vremena za razgovor sa novinarama.