latinica  ћирилица
26/02/2018 |  18:51 ⇒ 27/02/2018 | 09:12 | Autor: RTRS

Јoš pet godina nade za pravdu srpskim žrtvama (VIDEO)

Nevladine organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata ne vjeruju da će u narednih pet godina biti procesuirani ratni zločini nad Srbima, kako je to predviđeno revidiranom Strategijom za rad na predmetima ratnih zločina.
Srpske žrtve - Foto: RTRS
Srpske žrtveFoto: RTRS

Strategijom je predviđena kontrola i disciplinska odgovornost tužilaca koji ne rade predano na predmetima ratnih zločina. Očekuje se da vlade entiteta i Disktrikta Brčko daju mišljenje na revidiranu Strategiju koja je uz podršku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH već upućena Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje i eventualno usvajanje.

Od završetka rata u BiH prošle su skoro 23 godine, žrtve i zločinci biološki nestaju, a sjećanja blijede. Ipak, novom Strategijom produžen je rok za procesuiranje ratnih zločina do 2023. godine. Tužilaštvo i Sud BiH nisu ispoštovali rokove u prethodnoj, pa zašto bi vjerovali u novu Strategiju - pitaju razočarane srpske žrtve.

Predsjednik Udruženja nestalih Srba sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić uvjeren je da nema razloga da im se vjeruje da će u tih pet godina biti pronađeni i procesuirani počinioci zločina.

- Ovo su gluposti što pričaju da će do 2023. godine osuditi sve ratne zločince i pronaći nestale. Ma, kome pričaju? Koliko je prošlo od rata? Šta su uradili za nestale, pogotovo nestale Srbe? Vrlo malo, skoro ništa - ističe Mandić.

Ni Božica Railić- Živković, predsjenica Udruženja žene žrtve rata Republike Srpske, ne vjeruje da će biti ispoštovan rok.

- Možda glavni tužilac i pojedini tužioci i nešto pokušavaju, ali dok god ne vidim rezultate ništa ne vjerujem. Tamo se politika duboko uplela - smatra ona. 

U pogledu rokova za procesuiranje najtežih ratnih zločina, prethodna strategija ostala je mrtvo slovo na papiru. Tužilaštvo BiH bavilo se manje složenim slučajevima, odbijali su da ustupe predmete entitetskim tužilaštvima, a nije bilo ni sankcija za tužioce koji su godinama u ladicama držali predmete ratnih zločina nad Srbima.

- Ono što je u novoj strategiji definisano, imajući u vidu loša iskustva prethodne, jeste da je uspostavljen sistem kontrole i propisano kažnjavanje za neprovođenje strateških ciljeva i mjera i zaključaka Nadzornog tijela - rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske. 


Kao posljedice višegodišnjeg nerada u Tužilaštvu BiH, akumuliralo se 560 neriješenih predmeta ratnih zločina, u kojima je navedeno 4.500 poznatih počinilaca. Strategijom je predviđeno da se 200 predmeta ustupi entitetskim pravosuđima, a Tužilaštvu BiH bi ostali najsloženiji koji bi uz posebne mjere kontrole i kažnjavanja, trebalo da budu pokrenuti i završeni do 2023. godine.

- U okviru tih 360 najsloženijih predmeta koji će ostati, praviće se prioriteti, da moraju biti procesuirani predmeti sa najvećim posljedicama i visokopozicioniranim, da li političkim ili vojnim ili policijskim funkcionerima iz tog perioda - rekao je Kojić.

A ostali su najteži ratni zločini nad Srbima u Podrinju, bihaćkoj krajini, Mrkonjić Gradu, Sarajevu i drugdje. Nadu da bi konačno mogli biti procesuirani budi činjenica da se u Nadzornom tijelu za provođenje Strategije, nalaze i dva člana iz Republike Srpske.