latinica  ћирилица
26/02/2018 |  19:41 ⇒ 21:53 | Autor: RTRS

Zabraniti izvoz trupaca i proizvoditi namještaj (VIDEO)

Vlade Republike Srpske i Federacije BiH uputiće Savjetu ministara inicijativu da potpuno zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata, a da se na ogrjev i rezanu građu lišćara uvede taksa na izvoz.
Oblovina - Foto: ilustracija
OblovinaFoto: ilustracija

Na ovaj način bilo bi poboljšano snabdijevanje drvoprerađivačkog kapaciteta. Zajednički prijedlog trebalo bi da bude upućen do aprila, do kada je na snazi privremena mjera o zabrani izvoza ovih proizvoda.

Ukupni drvni sortiment Šuma Srpske godišnje iznosi oko dva miliona kubnih metara. Postoji opravdanost da ti trupci ostanu na domaćem terenu i da ih obrađuju domaći drvoprerađivači, kažu iz Privredne komore.

- Јedino na taj način možemo bolje valorizovati potencijale šumske resurse i to smatramo potpuno opravdanim, iako se takve mjere sigurno ne uklapaju u pravila koja postoje kad je u pitanju Svjetska trgovinska organizacija i neki međunarodni sporazumi - navodi Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Srpske.

Tako bi se dodatno unaprijedila situacija u ovoj oblasti. Spoljnotrgovinska razmjena u drvoprerađivačkom sektoru prošle godina bila je rekordna – 677,5 miliona KM, od čega je izvezeno 560,5 miliona KM vrijedne robe; skoro pet puta više nego što je uvezeno. U odnosu na prošlu godinu, izvoz je veći za 14 odsto. Ovaj suficit uticao je i na povećanje zaposlenosti u toj oblasti. U FBiH, cifre su na prošlogodišnjem nivou.

- Struktura robne razmjene ne ide u prilog našim proizvođačima namještaja i proizvođačima finalnih proizvoda zbog toga što je 60 odsto izvoza primarni proizvodi i šumski proizvodi, a 40 odsto proizvođači namještaja. Moramo raditi na tome da ovu strukturu izvoza povećamo u korist finalnih proizvoda - kaže Šemsa Alimanović, sekretar Udruženja grupacije šumarstva i drvne industrije, Privredne komore FBiH.

Komorska udruženja i predstavnici ministarstva zalažu se i za uvođenje taksi, kao mjere koja bi bila uvedena na izvoz rezane građe lišćara. Visina takse biće usaglašena u narednih 15 dana.

Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kaže da će poslije toga vlade Republike Srpske i FBiH razmotriti predložene materijale i nakon usaglašavanja uputiti zajedničku inicijativu u Savjet ministara, kako bi realizovali ove prijedloge.

Proizvođači namještaja iz Srpske prepoznati su na tržištu Evropske unije. Ako predložena mjera bude usvojena, proizvođači finalnih proizvoda bili bi još konkurentniji. Predviđanja su da bi za nekoliko godina robna razmjena dostigla cifru od milijardu maraka.