X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
05/03/2018 |  17:09 ⇒ 20:01 | Izvor: RTRS

Golić: Donose li se presude na osnovu sudske prakse ili zakona?

Presude kojim se poništavaju lokacijski uslovi i građevinska dozvola, koje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju izdalo za poslovni objekat na uglu ulica Vuka Karadžića i Prvog krajiškog korpusa, u vlasništvu " Grand Trade "d.o.o. Banjaluka, doneseno je na osnovu mišljenja sudija Vrhovnog suda, a ne na osnovu zakona kojim se uređuje ova oblast, navodi se u saopštenju Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Saopštenje prenosimo u cjelini.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Nema mjesta likovanju pojedinih medija, jer  sporna presuda Vrhovnog suda i  iznuđena presuda Okružnog suda u Banja Luci koja je uslijedila, ne mogu ništa promjeniti, s obzirom da je investitor  „Grand Trade“ d.o.o Banja Luka predmetne objekte izgradio na zakonit način,  u skladu sa pravosnažnim građevinskim dozvolama, čija pravosnažnost je od 2014.godine nekoliko puta potvrđena na Okružnom sudu. 

Vrhovni sud Republike Srpske je, u postupku revizije presuda Okružnog suda Banja Luka, dakle kao vanredno pravno sredstvo, u nekoliko navrata poništavao presude Okružnog suda u Banjaluci u ovom predmetu. Okružni sud je svaki put, vodeći se isključivo zakonom,  potvrđivao lokacijske uslove i građevinske dozvole koje je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju izdalo za navedeni objekat.  U  posljednjoj presudi, koja je izazvala neopravdano likovanje pojedinih medija,  Vrhovni sud Republike Srpske  ističe navodne procesne nedostatke, odnosno tvrdi da susjedima investitora, Vulić Željku i Vulić Branku,  nije bilo omogućeno učešće u postupku izdavanja osporenih lokacijskih uslova, što je pravni nonsens!  Naime, lokacijski uslovi su tehnički dokument koji je,  u ovom slučaju,  donesen na osnovu važećeg regulacionog plana,  tako da je stav postupajućeg sudije Vrhovnog suda  po kojem je u postupku izrade ovog dokumenta neophodno saslušanje stranke,  i pozivanje na „sudsku praksu“,  u suprotnosti sa zakonskim  odredbama  sistemskog Zakona o uređenju prostora i građenju.  U ostalom, u presudi Okružnog  suda u Banjaluci  broj: 11 0 U 012053 17 U 2, iz maja 2017. godine kojim je odbijena tužba braće Vulić i potvrđena građevinska dozvola koju je izdalo Ministarstvo, tada postupajući sudija postavlja suštinskoi pitanje: da li su lokacijski uslovi akt propisan Zakonom,  ili su ono što tvrdi Vrhovni sud Republike Srpske? Ovo je samo očit primjer kako se pojedine sudije Vrhovnog suda izdižu iznad pravnog sistema Republike Srpske i sude po nekakvim svojim „pravnim shvatanjima i sudskoj praksi“, što nije zakonito i dopušteno, pogotovo ne  za pitanja koja su obrađena zakonskim odredbama.  Upravo zbog toga, Ministarstvo će se obratiti  Disciplinskom vijeću Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i zatražiti njihov stav o ovom pitanju. 

Postupajući po presudi Okružnog suda u Banja Luci kojom su, nakon presude Vrhovnog suda kojom je poništena ranija presuda Okružnog suda u Banja Luci, poništeni lokacijski uslovi, ovo ministarstvo će ponovo, po treći put u tom postupku, zakazati usmenu raspravu i pozvati Vuliće i investitora objekta i dati im još jednu mogućnost da se izjasne u postupku lokacijskih uslova, a što je  sudija Vrhovnog suda zanemario i nije uvažio kao dokaz koji mu je dostavljen u spisu. 

Nakon saslušanja, Ministarstvo će ponovo odlučivati o zahtjevu investitora  „Grand Trade“ d.o.o. Banja Luka za izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju kompletnog kompleksa na predmetnom lokalitetu, a nakon toga i o zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole,  koju je Okružni sud poništio za dio objekta, kao pravne posljedice poništavanja lokacijskih uslova.