latinica  ћирилица
10/05/2024 |  18:39 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

Crna Gora podržala rezoluciju - neuporedivo stradanje u Srebrenici i Јasenovcu (VIDEO)

Vlada Crne Gore, iako je bilo najavljeno, danas nije raspravljala o rezoluciji o Srebrenici. "Podrška ovom dokumentu koju je najavio predsjednik Vlade Milojko Spajić, sraman je čin Crne Gore, a Јasenovac i Srebrenica nisu uporedivi", ovo je odgovor predsjednika Srpske Milorada Dodika na odluku Podgorice da podrži dokument u Generalnoj skupštini UN i da pred crnogorskim poslanicima najavi novu inicijativu - Rezoluciju o Јasenovcu. Rezolucija o Srebrenici je, kaže, politička platforma koja treba da omogući devastiranje Srpske.
Zgrada Vlade Crne Gore (Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore) -
Zgrada Vlade Crne Gore (Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore)

Nema potrebe za raspravom – tvrdi crnogorski premijer Milojko Spajić. Čini se da i nema, s obzirom na to da je Spajić pred skupštinom konačno otkrio karte. Pod plaštom ulaganja dva amandmana, Crna Gora će podržati Rezoluciju o Srebrenici. Tamošnja skupština, kao kompenzaciju ili ne, najavljuje Rezoluciju o Јasenovcu. Srebrenica i Јasenovac, nisu uporedivi, kategoričan je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

- To treba prestati. To nije uporedivo ni sa jedne strane uporediti. I mi prije svega Srbi, pogotovo iz Srpske, treba da izbjegnemo tu zamku upoređivanja. Oni tako žele da daju značaj Srebrenici, a ne da odaju počast i pijetet stradalima u Јasenovcu. Јasenovac je sam po sebi toliko stravičan - rekao je Dodik.

Istog stava i potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin. Podržava inicijativu predsjednika Skupštine za donošenje rezolucije o Јasenovcu, ali ističe, genocid koji su ustaše izvršile u logoru Јasenovac ne može se izjednačiti sa događajima u Srebrenici, gdje se zločin takvih razmjera nije dogodio.

- Јasenovački genocid i lažni genocid u Srebrenici nije isto. Ne mogu te dve stvari da se izjednače i da se kaže eto mi smo počinili genocid u Srebrenici i vi ste u Јasenovcu. Ne, mi nismo počinili genocid u Srebrenici, a u Јasenovcu je genocid počinjen - poručio je Vulin.

Nije očekivano, niti je ugodno, ali nećemo zaboraviti, ističe predsjednik Srpske. Bićemo, kaže, i dalje podrška srpskom narodu u Crnoj Gori koji je potlačen od režima Mila Đukanovića. Prijedlog rezolucije o Srebrenici je, upozorava, težak dokument, koji će ostati trajno u percepciji naroda.

- I oni koji su glasali za tako nešto, jer je to politički dokument nema nikakve veze sa osudama. Oni kažu individualna je krivica. To ste završili što ćete sada na političkom nivou. Zašto sada usaglašavaju ambasade. Zašto sada reaguju države. Ako ste već imali sud, zašto sada ovo? politička platforma koja treba da omogući devastiranje Srpske. Trebaće nam dodatna snaga - dodao je Dodik.

Stavljanje na glasanje i postupak prikupljanja podrške za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN izašli su iz redovne procedure, upozorava srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović. Podsjeća da ambasador BiH pri UN nije dobio takav zadatak jer Predsjedništvo BiH nije odlučivalo o tome, iako je nadležno za takva pitanja. Ne mogu se kršiti procedure, Rezolucija je manjkava.

- Ako ste vi rezoluciju doveli na teren toga da se tamo mjeri snaga, pritom mijenjajući sistem glasanja da biste obezbijedili jedan glas više, mislim da je to uvreda i za žrtve. Za sve žrtve za mene je to uvreda. REZ Rezolucija se nije slučajno pojavila i ovaj dokument treba da ispuni mnogo zadatih ciljeva pojedinih predstavnika država. REZ "Hoćete da bude preglasavanje, pokazujete mišiće. Hoćete da radite iza leđa, nećete da pokušate da objasnite ili da to dovedete na teren nečega što bi bilo pomirenje. Vi hoćete da se mi razdvojimo - kaže Cvijanović.

Da su procedure prekršene, da ne postoji odluka Predsjedništva BiH, kako to predviđa Ustav, da nije bilo konsultacija i da je sve rađeno u tajnosti, upozorio je u pismu predsjednika Generalne skupštine i svim misijama država u UN, otpravnik poslova, u ime stalne misije Srbije Saša Mart. Na njegovo pismo, pismom je na iste adrese odgovorio Lagumdžija, osudivši Martove navode. Tvrdi da tekst nacrta rezolucije nije uvredljiv ni za jednu državu ili njen narod.