latinica  ћирилица
06/03/2018 |  16:22 | Autor: RTRS

Pariz i London traže vanredno zasjedanje o neuspjehu primirja

Francuska i Velika Britanija zahtijevaju vanredno zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN kako bi se razgovaralo o neuspjehu primirja u Siriji u trajanju od 30 dana, izjavili su diplomatski izvori.
Savjet bezbjednosti UN-a (Foto: https://pbs.twimg.com) -
Savjet bezbjednosti UN-a (Foto: https://pbs.twimg.com)

Očekuje se da će sastanak Savjeta bezbjednosti UN biti organizovan sutra, a da će tema biti vazdušni napadi i sukobi u sirijskoj istočnoj Guti, koji su nastavljeni uprkos primirju koje je Savjet zatražio prije deset dana.

Savjet bezbjednosti UN je 24. februara jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se zahtijeva jednomjesečni prekid sukoba, kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći i evakuacija bolesnih i ranjenih.

Prvi konvoj pomoći stigao je juče u područje istočne Gute, ali je operacija prekinuta usljed novih vazdušnih napada u enklavi, u kojima je, prema podacima organizacija za ljudska prava, poginulo 68 civila, prenio je AFP.

U vazdušnim, artiljerijskim i raketnim napadima u posljednjoj enklavi koja je pod kotrolom pobunjenika poginulo je na stotine ljudi, dok su naseljena područja uništena otkako su napadi počeli 18. februara.

Prema posljednjim podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, tokom ofanzive je ubijeno oko 760 civila, među kojima je najmanje 170 djece.

Izvor: SRNA