latinica  ћирилица
09/03/2018 |  08:57 | Autor: RTRS

Dačić: Dio međunarodne zajednice i Albanci lažu Vučića

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da dio međunarodne zajednice i Albanci lažu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jer ne žele kompromis, već samo priznanje Kosova.
Ivica Dačić - Foto: RTS
Ivica DačićFoto: RTS

Dačić smatra da Priština i međunarodna zajednica treba da se izjasne o tome ima li, ili nema Briselskog sporazuma, koji je potpisan pre pet godina.

"Ketrin Ešton, Hašim Tači i ja smo potpisali taj sporazum, a ne bih da nije bilo odrednice o Zajednici srpskih opština (ZSO). Zbog toga je Srbija napravila niz ustupaka, uključujući i integraciju srpskih u kosovske institucije, da bi to moglo da funkcioniše. Neprihvatljivo je da i dalje raspravljamo o tome hoće li neko primjeniti sporazum", rekao je Dačić za RTS.

Pojasnio je da Vučić želi zbog budućnosti da riješi pitanje Kosova, ali da je naivno i pogrešno vjerovanje da će to učiniti bez daljih dogovora i kompromisa. Dačić je rekao da strahuje da će samo ispostaviti papir Beogradu u kojem ništa neće pisati osim da Srbija priznaje nezavisnost Kosova.

"Što se mene tiče – Srbija nikada neće prihvatiti Kosovo, takvi pokušaji su pucanje iz razne puške, ne postoji ucjena koja može Srbiju da natjera da prizna Kosovo", poručio je Dačić.

Naglašava da pitanje Kosova nije riješeno, što dokazuje i činjenica da Vučića zovu na razgovore, ali i to što će, kako je najavio, desetak zemalja povući priznanje Kosova.

Izvor: RTS