latinica  ћирилица
15/03/2018 |  15:10 ⇒ 18:11 | Autor: RTRS

U Beogradu predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je danas u Beogradu da je Enciklopedija Republike Srpke usmjerena ka širenju znanja o Srpskoj i očuvanju njenih tradicionih kulturnih, društvenih i istorijskih vrijednosti.
Enciklopedija Republike Srpske - Foto: RTRS
Enciklopedija Republike SrpskeFoto: RTRS

Kuzmanović je na predstavljanju prvog toma Enciklopedije Republike Srpske u prostorijama Srpske akademije nauka i umetnosti najavio da bi drugi tom tog kapitalnog djela trebalo da bude predstavljen u oktobru.

On je istakao i da je pisanje enciklopedija kroz istoriju bio težak i odgovoran posao podsjetivši da je proces izrade Enciklopedije Republike Srpske počeo 2007. godine.

"Enciklopedije su rijetke književne vrste koje se pišu i objavljuju, jer je to državni proces, a u ovom slučaju proces Republike Srpske", rekao je Kuzmanović.

Predsjednik ANURS zahvalio je svima koji su pomogli u prikupljanju građe za tu enciklopediju, koja je, kako je naglasio, zasnovana isključivo na činjenicama. "Imali smo izuzetnu pomoć SANU, kao i od Matice srpske", rekao je Kuzmanović.

Prema njegovim rečima, Enciklopedija je dokument na naučnoj osnovi, usmjeren ka trajnoj zaštiti identiteta, kulture, tradicije, kao i pisma i jezika.

Predsjednik SANU Vladimir Kostić izrazio je zadovoljstvo što se ova enciklopedija promoviše i u prostorijama SANU.

On je istakao i da SANU nije samo domaćin predstavljanja tog djela, već da Akademija, po svom statutu, zvanično sarađuje sa Maticom srpskom i ANURS.

Kostić je izrazio zadovoljstvo što izradi Enciklopedije doprinose i članovi SANU.

Potpredsjednici ANURS Ljubomir Zuković i Vaskrsija Јanjić i generalni sekretar Dragoljub Mirjanić ukazali su na značaj tog djela za očuvanje svih pozitivni tekovina Srpske.

Mirjanić je rekao da je Enciklopedija kapitalno djelo od nacionalnog značaja koje predstavlja ličnu kartu Republike Srpske, te da je njen cilj da doprinese širenju znanja o Srpskoj.

Prema Јanjićevim riječima, Enciklopedija je najznačajniji višegodišnji projekat pojekat ANURS.

On je rekao da tekst prate tri važna pojma - identitet, značaj i ugroženost srpskog naroda.

Prvi tom Enciklopedije Republike Srpske obuhvata 783 strana formata A-4 sa 372 fotografije.

Izvor: SRNA