latinica  ћирилица
15/03/2018 |  16:36 | Autor: RTRS

Brnabić-Radojičić: Izgradnja Eko-toplane inovativan potez

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić razgovarao je danas sa delegacijom Vlade Republike Srbije, koju je predvodila premijerka Ana Brnabić.
Radojičić-Brnabić (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Radojičić-Brnabić (Foto: banjaluka.rs.ba)

Sastanku su prisustvovali predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednica Srebrenka Golić i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Radojičić je upoznao Brnabićevu sa aktuelnim projektima gradske administracije, ističući da se današnjim danom i svečanim otvaranjem Eko toplane okončava rad na najvećoj ovogodišnjoj investiciji u oblasti komunalne infrastrukture, u vrijednosti od 36 miliona KM.

Ukazao je da će izgradnjom nove toplane na bio masu biti riješen višegodišnji problem funkcionisanja sistema daljinskog grijanja u najvećem gradu Srpske.

On je naglasio da je projekat izgradnje nove toplane potvrdila i Evropska banka za obnovu i razvoj tako što je odobrila kredit za gradski udio ulaganja u novu toplanu. Istakao je da se radi o svojevrsnoj potvrdi ispravnosti ove investicije i da se radi o prvom kreditu te vrste koji je direktnim putem odobren nekoj lokalnoj zajednici u BiH.

Govoreći o aktuelnim gradskim projektima, Radojičić je naglasio da će u ovoj godini biti pokrenuti razni infrastrukturni projekti u okvirnoj vrijednosti od oko 20 miliona KM, te da će Banjaluka, između ostalog, do kraja godine dobiti i akcioni plan za "Zeleni grad", projekat koji se razvija zajedno sa EBRD-om.

Naglašavajući značaj daljeg razvoja saradnje sa Srbijom, Radojičić je najavio da bi se međusobna saradnja u budućem periodu mogla usmjeriti u zajedničkom radu na razvoju digitalne strategije, u čemu je Srbija napravila veliki korak u odnosu na zemlje okruženja, saopšteno je iz Gradske uprave.

Brnabićeva je naglasila da izgradnja nove toplane na bio masu inovativan potez.

- Učešće preduzeća iz Srbije, ali i onih iz Republike Srpske koji su radili na izgradnji ove toplane, predstavlja dokaz da naše kompanije, bez obzira na sve izazove, mogu da pariraju tehnologijama iz zapadnih zemalja - naglasila je ona.