latinica  ћирилица
15/03/2018 |  16:47 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

"Noćni vukovi" nepoželjni za Sarajevo

Bajkere Aleksandra Zaldostanova, poznatijeg kao Hirurg, i Sašu Savića, koji predvode motociklističku ekskurziju “Ruski Balkan“, institucije u Sarajevu proglasile su opasnim po nacionalnu bezbjednost.

Članovi najvećeg bajkerskog kluba u Rusiji “Noćni vukovi“ dolaze u Beograd 19. marta, ali je njihova motociklistička ekskurzija, pod nazivom “Ruski Balkan“, dovedena u pitanje.

Prema pisanju sarajevskog “Žurnala“, institucije u Sarajevu proglasile su Zaldostanova i Savića osobama opasnim po nacionalnu bezbjednsot, i odluka o zabrani njihovog ulaska već je proslijeđena Graničnoj policiji BiH.

“Noćni vukovi“ planirali su da od 19. do 28. marta na motociklima obiđu crkve i spomenike od kulturno-istorijskog značaja u nekoliko gradova Srbije i Republike Srpske.

Ambasada Rusije - Vještačko stvaranje napetosti u BiH

Ambasada Rusije u BiH saopštila je, povodom medijske kampanje u Federaciji BiH kojom se predstojeća moto-trka "Ruski Balkan" pokušava lažno predstaviti kao prijetnja bezbjednosti, da je ova manifestacija zamišljena kao hodočašće sa stanicama kod manastira, crkava, te kulturno-istorijskih znamenitosti u Srbiji, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Iz ruske Ambasade naglašavaju da je riječ o neodgovornim pokušajima da se vještački stvori napetost u BiH i ističu da je cilj motociklističke trke popularizacija zaboravljenih ili slabo poznatih mjesta koja su povezana sa ruskom istorijom i rusko-srpskim kulturnim vezama.

"Nažalost, u ovu neosnovanu kampanju uključeni su i organi BiH čiji je glavni zadatak jačanje bezbjednosti, a ne njeno potkopavanje. Ističemo da nije podnesen nikakav vjerodostojan dokaza za neosnovane optužbe na račun društvenih organizacija koje su registrovane u Rusiji", ističe se u saopštenju Ambasade Rusije u BiH.

Iz ruske Ambasade upozoravaju da baš ovakva neodgovorna djelatnost predstavlja prijetnju bezbjednosti, miru i stabilnosti, a ne apsolutno transparentan i otvoren kulturno-patriotski izlet.

Izvor: Agencije