latinica  ћирилица
16/03/2018 |  11:29 ⇒ 11:43 | Autor: SRNA

U nedjelju parastos Spomenku Gostiću

Na groblju Gornji Ulišnjak u federalnoj opštini Maglaj u nedjelju, 18. marta, biće služen parastos Spomenku Gostiću, mladom heroju koji je poginuo od granate 1993. godine nedaleko od svog sela Јovići na planini Ozren.
Spomen ploča Spomenku Gostiću - Foto: RTRS
Spomen ploča Spomenku GostićuFoto: RTRS

U 12.00 časova predviđen je obilazak mjesta na kojem je poginuo Gostić, a služenje parastosa u 13.00 časova na groblju.

Iz Bijeljine i Broda najavljen je dolazak omladine koja će prisustvovati parastosu, koji organizuje Filmski dokumentarni centar Banjaluka, Udruženje djece poginulih boraca "Nasljeđe" Bijeljina i Spomenkova rodbina.

Članovi Udruženja "Nasljeđe" organizovali su prošle godine obnovu Gostićevog spomenika.

Spomenko Gostić bio je dječak koji je nakon smrti majke i pogibije bake 1992. godine ostao sam i priključio se borcima Vojske Repulike Srpske u svom selu Јovići, gdje je sa konjima razvozio hranu i izvlačio ranjenike.

Riječima "Ne idem odavde dok ne oslobodimo selo i ne prestane rat" odbio je ponudu Predraga Simikića iz Pariza da ode sa njim u Francusku i da se skloni od ratnih strahota.

Poginuo je 20. marta 1993. godine na Ozrenu nedaleko od mjesta gdje je sahranjen.

Parastosom počinje obilježavanje 25 godina od smrti Gostića, najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske, saopšteno je iz FDC-a.

U Bijeljini će 25. marta biti biti održana ulična atletska "Trka sjećanja" u čast Spomenka Gostića.

Osnivači Filmskog dokumentarnog centra snimili su i dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži" koji je premijerno prikazan 20. marta u dobojskom Centru za kulturu, povodom obilježavanja 23 godine od Spomenkove pogibije.

Film je prikazivan na festivalima širom Republike Srpske, Srbije i Ruske Federacije.