latinica  ћирилица
16/03/2018 |  11:57 ⇒ 19/03/2018 | 15:59 | Autor: RTRS

Teška životna priča porodice Stjepanović (VIDEO)

Život u kući bez vode i kupatila teško je zamisliti u 21. vijeku, ali ne i u slučaju porodice Stjepanović, brata i sestre, Dragomira i Јovanke, koji stari i bolesni žive na ivici egzistencije.
Težak život Stjepanovića - Foto: RTV Slobomir
Težak život StjepanovićaFoto: RTV Slobomir

Prije rata u bratunačkom zaseoku Obarku je živjelo više od 100 stanovnika, danas samo dvoje – brat i sestra Јovanka i Dragomir. Јedini koji im se povremeno pridruži je Milojko Vilotić, koji u selo dolazi uglavnom vikendom. Put do sela je loš, pa se može samo terenskim vozilom.

"Јa sam više ogorčen na društvo, mnoge kuće su popravljene, svi su dobili donacije, a oni nisu. Njihova kuća je porušena u ratu. Oni su učestvovali u ratu od samog početka", kaže komšija Stjepanovića Milojko Vilotić.

Јovanka skuplja drva, različito bilje i voće, prodaje, i tako zarađuje.

"Snađemo se, odemo u šipurak... Neko da novac, neko ne da, daju kafu ili šećer, ali i to nam znači", objašnjava svoju tešku situaciju Dragomir Stjepanović, a njegov komšija Milojko dodaje da Јovanka pješači čak do Skelana i Bratunca, kako bi nešto zaradila. Ponekad joj daju pet maraka, a ponekad hranu, slaninu, sir ili krompir.

Komšija Novak živi u susjednom selu. Za Stjepanoviće, međutim, ima samo riječi hvale.

Porodica Stjepanović nalazi se na spisku korisnika Centra za socijalni rad u Bratuncu.

"U porastu je broj ovakvih lica koji žive sami i koji su zapostavljeni od strane bližih srodnika", ističe direktorica Centra za socijalni rad Bratunac Nada Simić.

Јedino rješenje za Јovanku i Dragomira jeste tuđa njega i pomoć, međutim, to rješenje zavisi isključivo od nadležnih koji su obećali pomoć.