latinica  ћирилица
16/03/2018 |  17:21 | Autor: RTRS

Pomen na ubistvo Ivanovića i pogrom nad Srbima Kosmeta

Predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov danas je u manastiru Gračanica prislužio svijeće za žrtve pogroma Srba na Kosovu i Metohiji u martu 2004. godine, a zatim u Kosovskoj Mitrovici položio cvijeće na spomen-ploču ubijenom lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću.
Manastir Gračanica (Foto: Wikipedia/crnibombarder) -
Manastir Gračanica (Foto: Wikipedia/crnibombarder)

Arlov je istakao da je Ivanović bio istinski borac za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Osim Arlova, bijele ruže na spomen-ploči Ivanoviću danas su ostavljali građani Kosovske Mitrovice, njegovi prijatelji i najbliži saradnici. Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

U martovskom pogromu, od 17. do 19. marta 2004. godine, sa prostora Kosova i Metohije protjerano je više od 4.000 ljudi, poginulo je 28, a više od 900 je pretučeno i teško povrijeđeno. Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 vjerskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i Crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koja je kasnije stavljena na listu spomenika pod zaštitom Uneska.

Porušeno je ili zapaljeno deset srpskih škola, domova zdravlja, pošta i drugih objekata države Srbije.

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske Srpske pravoslavne crkve iz aprila 2004. godine, uništeno je oko 100 crkvenih objekata.

Izvor: SRNA