latinica  ћирилица
17/03/2018 |  10:01 | Autor: RTRS

Moskva- Protjerana 23 britanska diplomata

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije donijelo je odluku o protjerivanju 23 britanskih diplomata, jer su proglašeni za persona non grata.
Moskva, Rusija (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnя) -
Moskva, Rusija (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnя)

Ministarstvo je saopštilo da su suspendovane aktivnosti britanskog Savjeta u Rusiji usljed nedostatka odgovarajuće regulative za status te ustanove.

Odluka ruskog MIP-a objavljena je neposredno nakon što je upućen poziv britanskom ambasadoru u Rusiji Loriju Brostou na razgovor.

Odnosi između Rusije i Britanije su pogoršani u protekle dvije sedmice nakon što su bivši ruski agent Sergej Skripal i njegova kćerka Јulija pronađeni bez svijesti u engleskom gradu Solsberiju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je juče da će Rusija sigurno protjerati britanske diplomate kao odgovor na postupak Londona koji je 23 ruska diplomata proglasio nepoželjnim. 

Britanska premijerka Tereza Mej optužila je Rusiju za "nezakonitu primjenu sile" protiv njene zemlje. Ona je najavila da će London protjerati 23 ruske diplomate i da će preduzeti dodatne mjere protiv Movskve.

Rusija negira umiješanost u incident.

Izvor: SRNA