latinica  ћирилица
18/03/2018 |  18:33 ⇒ 21:55 | Autor: RTRS

Srbac - izvršena sanacija nasipa (VIDEO)

Na Hidrološkoj stanici Srbac, Sava je prešla kotu vanredne odbrane od poplava za 11 centimetara i vodostaj iznosi 951 centimetar. Izvršena je sanacija oštećenja na ustavi na vrbasko-savskom nasipu u Srpcu, saopšteno je na zvaničnoj internet stranici opštine Srbac.
Srbac - sanacija nasipa (Foto: www.srbac-rs.com) -
Srbac - sanacija nasipa (Foto: www.srbac-rs.com)

Prodor vode u branjeno područje odvijao se kroz gravitacioni kanal crpne stanice. Fizički zasipanjem otvora spriječen je prodor vode.

"Došlo je do pucanja ustave i betona oko ustave i radovi se trenutno izvode da zatvorimo usta cijevi ovdje u Vrbasu i smatramo da ćemo u toku dana izvršiti te radove. Narod ne treba da se boji da će doći do probijanja nasipa", rekao je Goran Vukotić iz ЈP "Vode Srpske".

Stanovništvo u okolini crpne stanice, u Vrbaskoj ulici, sa strahom dočekuje noć.

U nebranjenom dijelu opštine više hiljada hektara oranica je pod vodom kao i neka domaćinstva.

"Trenutno je zaplavljeno u mjestima Gaj i Bajinci tri domaćinstva i u Kobašu imamo poplavljena dva domaćinstva. Zaplavljeno je pet domaćinstava i potencijalno ugroženo oko 30 domaćinstava", naveo je Dalibor Košutić iz Opštinskog štaba Civilne zaštite Srbac.

Za vrijeme katastrofalnih poplava 2014. godine vodostaj Save iznosio je 1.012 centimetara a najviši je bio 1974 godine kada su izmjerena 1.024 centimetra.