latinica  ћирилица
19/03/2018 |  09:17 ⇒ 09:23 | Autor: SRNA

Čepurin: Pobjeda Putina je poruka za Srbiju

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je ponovni izbor Vladimira Putina za predsjednika Rusije pozitivan signal i poruka za Srbiju.
Aleksandar Čepurin (Foto: Sputnik/ Saša P) -
Aleksandar Čepurin (Foto: Sputnik/ Saša P)

"Putin poznaje Srbiju, dobro poznaje srpsko rukovodstvo, a nije novi čovjek od kog ne znate šta da očekujete i veoma se pozitivno odnosi prema Srbiji. Sa moje tačke gledišta, to je pozitivan znak za razvoj naše saradnje u svim sferama, i u političkoj i vojnotehničkoj i ekonomskoj", rekao je Čepurin.

Prema njegovim riječima, u maju će biti proglašen Putinov šestogodišnji program koji bi mogao da omogući ulaganje u Srbiju, posebno u infrastrukturu, medicinu i nuklearnu energetiku, pri čemu se izdvaja srpski institut "Vinča".

Čepurin je kao primjer naveo da bi Srbi u sferi farmaceutske industrije mogli da rade ne samo za Srbiju nego i za region, jer farmaceutski preparati koji su proizvedeni uz korišćenje nuklearne tehnologije imaju kratak vijek trajanja i ne mogu da se uvezu iz inostranstva, nego samo iz regiona, gdje bi Srbija mogla da odigra važnu ulogu.

Kao perspektivne oblasti ambasador Rusije izdvaja i vojnotehničku saradnju, saradnju u sferi poljoprivrede i turizma, gdje, kako kaže, treba napraviti pametne turističke programe i onda će doći dva ili tri puta više turista u Srbiju.

Što se tiče podrške Rusije Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, Čepurin je rekao da, iako na Zapadu kažu da je Rezoluciji 1244 zastarjela, drugi dokument ne postoji, te je istakao da je apsolutna besmislica formiranje oružanih snaga samoproglašenog Kosova koje uopšte nisu predviđene u UN i međunarodnim sporazumima.

Izvor: SRNA