latinica  ћирилица
19/03/2018 |  17:13 ⇒ 22:40 | Autor: Agencije

Rekordan nivo Save kod Јasenovca, vrhunac vodenog talasa u utorak (VIDEO)

Područje Јasenovca, gdje su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava posjetili su danas predstavnici hrvatske Vlade, javljaju hrvatski mediji.
Јasenovac-Sava dostigla rekordan nivo - Foto: TANЈUG
Јasenovac-Sava dostigla rekordan nivoFoto: TANЈUG

Hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević, ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić i zamjenik načelnika Glavnog štaba hrvatskih Oružanih snaga general-pukovnik Drago Matanović prisustvovali su sjednici Štaba civilne zaštite u Јasenovcu.

Plenković je rekao da će Vlada učiniti sve što je potrebno da bi se spriječile veće eventualne posljedice od poplava te apelovao da sve nadležne pomognu lokalnom stanovništvu u odbrani od poplava, s obzirom na to da je 60 odsto stanovnika starije od 60 godina, te da im se obezbijedi sve neophodno za za normalan život.

Mediji navode da je vodostaj Save u 20.00 časova u Јasenovcu iznosio 924 centimetra, a dosadašnji rekord bio je onaj iz 1970. godine koji je iznosio 907 centimetara.

Borbu sa nabujalom Savom, koja prihvata i velike količine vode iz nabujale Une, otežava i snijeg.

Kako se najavljuje, Sava će i dalje rasti, a vrhunac vodenog talasa koji se prema Savi u Јasenovcu spušta Unom i Kupom biće tek u utorak.

Na tom području je i dalje stotinjak vojnika, a u obližnju Novsku stiglo je iz raznih dijelova Hrvatske u nedjelju i šest ekipa HGSS-a s čamcima.

I dalje raste Kupa uzvodno od Siska, gdje je na nekim dijelovima proglašeno i vanredna situacija.

Dijelovi pojedinih naselja na području Lekenika i dalje su odsječeni te je jedina veza s njima čamac.

Crveni krst dostavlja hranu, vodu i lijekove ugroženom stanovnistvu.

Na području Petrinje, uz aktivirano klizište u Prnjavoru Čuntićkom koje ugrožava desetak kuća i na kojem je već počela sanacija, pojavilo se veće klizište i na području Donje Mlinoge koje je i oštetilo telefonske i strujne vodove te vodovodnu mrežu.