latinica  ћирилица
19/03/2018 |  22:35 ⇒ 22:48 | Autor: RTRS

UKRŠTENICA: Biometrijskim očitavanjem otiska prsta spriječiti izborne malverzacije

Izmjene Izbornog zakona BiH, koje predviđaju uvođenje biometrijsko očitavanje otiska prsta, kameru na glasačkom mjestu i optički skener trebalo bi da spriječe eventualne izborne malverzacije, poručili su predlagači izmjena ovog zakona, gostujući u našoj emisiji ,,Ukrštenica”.
Ukrštenica - Foto: RTRS
UkrštenicaFoto: RTRS

Gost emisije, Dušanka Majkić iz SNSD-a, poručuje da je Zakon, usvojen u Predstavničkom domu po hitnom postupku, koji bi navodno trebalo da spriječi nepravilnosti, prošao bez predstavnika CIK-a.

"Nije bilo nikog od predstavnika CIK-a, niti bilo je ko od poslanika znao do detalja šta se dešava. Neobično je da su zakon podržali svi poslanici parlamenta iz reda Bošnjaka. protiv su bili poslanici iz HDZ-a, jer znaju da će teško dobiti nešto kvalitetno za hrvatski narod, ali i poslanici iz SNSD-a zašto što smatramo da je ovo suviše kratak rok i  nedovoljno obkašnjenja kako bi se moglo glasati za tako važan zakon”, rekla je Majkić.

Iz Demokratske fronte smatraju da je potrebno doći do pomaka kad je riječ o izbornom procesu u BiH i da se uvođenjem nove tehnologije može postići veća bezbjednost procesa.

"Pravo elektronsko glasanje bi bilo pun pogodak. Ovo što se predlaže je elektronsko glasanje, jer se radi o uvođenju samo skenera za čitanje glasačkih listića, a uvođenjem biometrijskog čitača otisaka prstiju sve bi bilo povezano sa već postojećom bazom CIPS-a. Dakle, ja ne vidim gdje je tu problem", istakao je Damir Bećirović, poslanik Demokratske fronte u Predstavničkom domu PS BiH.

Dario Јovanović, direktor projekta Koalicije ,"Pod lupom" naglasio je je da je kod video tehnologije problem što treba paziti da se video kamera pozicionira tako da štiti tajnost glasanja.

"Mi smo bili za to da birači skeniraju listiće po zatvaranju, to bi radili članovi odbora, što nije najsretnije rješenje. Video snimak mora biti dostupan svima koji to zatraže, jer bez javnosti tih snimaka ova tehnologija nema smisla”, dodao je Јovanović.