latinica  ћирилица
21/03/2018 |  16:18 ⇒ 16:48 | Autor: RTRS

Ekonomsko-socijalni savjet podržao prijedlog Akcionog plana zapošljavanja

Prijedlog Akcionog plana zapošljavanja za ovu godinu dobio je podršku Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske. Iz Saveza sindikata poručuju da je potrebano povećati naknade za vrijeme nezaposlenosti. Zbog različitih tumačenja u sprovođenju odluke o najnižoj plati postoje problemi i u primjeni.
Ekonomsko socijalni savjet - Foto: RTRS
Ekonomsko socijalni savjetFoto: RTRS

Predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić rekla je novinarima, nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta,  da će te izmjene i dopune sačiniti radna grupa koja je već imenovana i koja bi već naredne sedmice trebalo da krene u te aktivnosti.

"Time bi se i realizovao zahtjev sindikata postavljen prije nekoliko godina za povećanjem naknade za vrijeme nezaposlenosti i kako bi do ljeta došlo do usvajanja izmjena i dopuna Zakona o posredovanju u zapošljavanju, kako bi radnici, koji ne svojom krivicom ostanu bez posla, imali veću naknadu",kaže Mišićeva, koja je i predsjedavajuća Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Ona je podsjetila da je sada najniža takva naknada 250 KM, a najviša u visini prosječne plate u Srpskoj, što zavisi od dužine radnog staža i visine plate primaoca te naknade.

Mišićeva je navela da postoje problemi u primjeni najniže plate, kao i da postoje različita mišljenja i tumačenja u sprovođenju odluke o najnižoj plati.

"Dio poslodavaca iz javnog i privatnog sektora zloupotrebljava institut najniže plate u koju obračunava i minuli rad i prekovremeni rad i rad u dane praznika. Odlučili smo da zbog toga uputimo zahtjev Zakonodavnom odboru Narodne skupštine Srpske da dostavi autentično tumačenje kada je riječ o primjeni najniže plate", rekla je Mišićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić nistakao je, kada se radi o najnižoj plati, da su oni rekli svoje, i da je ona zasad tolika.

"A to šta je u toj plati to neka reguliše zakon i kontrolni organi. Što se tiče najniže plate mi smo uvijek govorili da nije problem najniža plata, već zloupotreba najniže plate", naglasio je Škrebić.

Mišićeva je istakla da je na sjednici usvojen izvještaj o realizaciji Akcionog plana za prošlu godinu, nakon njegovih dorada i dodala da nakon ove sjednice prestaje predsjedavanje Saveza sindikata Srpske Ekonomsko-socijalnim savjetom i da to preuzima Unija udruženja poslodavaca Srpske.