latinica  ћирилица
22/03/2018 |  08:51 ⇒ 15:19 | Autor: RTRS

Izvedena spektakl predstava "Mikelanđelo i tajna Sikstinske kapele"

Spektakl predstava "Mikelanđelo i tajna Sikstinske kapele", čija je produkcija mjesecima privlačila pažnju svjetske kulturne javnosti, krajem prošle sedmice premijerno je izvedena u Rimu. Nastala je u saradnji Vatikanskog muzeja, čuvenog pop muzičara Stinga i brojnih muzičkih, pozorišnih i video producenata olimpijskih ceremonija. O kakvom spektaklu je riječ, dovoljno govori i to što je koštao više od devet miliona evra.
Sikstinska kapela - Foto: RTRS
Sikstinska kapelaFoto: RTRS

Spektakl "Mikelanđelo i tajna Sikstinske kapele" okuplja vrhunske talente iz domena muzike, teatra i videa, stvarajući nezaboravno iskustvo za publiku.

Kreativni direktor spektakla, Marko Belih bio je umjetnički direktor ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Riju 2016. godine.

"Ovo je snažna, intenzivna predstava. U njoj se tehnologija preklapa s umjetnošću, duhovnošću i istorijom. Ona nastoji da uspostavi vrlo snažne emotivne putanje", ističe kreativni direktor spektakla "Mikelanđelo i tajna Sikstinske kapele" Marko Belih.

Spektakl je postavljen uz stručno savjetovanje s Vatikanskim muzejom. Glavnu muzičku temu predstave potpisuje i izvodi Sting na latinskom jeziku.

Ostale muzičke dionice potpisuje DŽon Mekaf, poznat kao producent izuzetno uspješnih albuma bendova poput Koldpleja i Blura. Italijanski glumac Pjerfrančesko Favino tumači lik Mikelanđela.

"U svemu ovom, postoji mogućnost da se ispriča priča koja je na jedan poseban način naša, italijanska. Mi koji živimo u Rimu, ponekad potcjenjujemo život ovdje i svakodnevnica nas navikava da je sve što imamo ovdje “normalno“ – ali nije. Predstava pokazuje koliko smo u stvari povlašteni što imamo takvo nasljeđe. Tako da je moje mišljenje da treba posvetiti pažnju svemu što imamo, svemu što može da uveća našu umjetničku baštinu. Јa sam veoma srećan što učestvujem u ovome", kaže Favino.

Direktorka Vatikanskog muzeja Barbara Јata, na konfereciji za novinare povodom premijere predstave, naglasila je da ovaj projekat nudi nesvakidašnju mogućnost za edukaciju.

On spaja priču o umjetnosti, kulturi i vjeri. Publika ima priliku da vidi Sikstinsku kapelu na izuzetno detaljan način, izbliza, onako kako je, kao posjetioci Vatikanskog muzeja, nikad ne bismo mogli vidjeti.

Kada je Mikelanđelo, prije 500 godina, oslikavao Sikstinsku kapelu, on jy je koncipirao kao portal. Čini se da je taj portal i nakon pet vijekova aktivan.

Nakon premijere, na kojoj se radilo više od dvije godine, predstava "Mikelanđelo i tajna Sikstinske kapele" biće postavljena u najvažnijim kulturnim centrima širom svijeta.