latinica  ћирилица
22/03/2018 |  15:19 ⇒ 18:47 | Autor: RTRS

Zvornik: U Križevićima aktivirano novo klizište (FOTO)

Otapanje snijega na području Zvornika aktiviralo je novo veliko klizište u Križevićima.

Stanari kuća koje se nalaze u neposrednoj blizini, u strahuju za bezbjednost svojih domova.

Širina klizišta u zaseoku Striježevo kod Križevića viša je od stotinu metara i ugrožava pet kuća. Od novih pomjeranja tla strahuje i Mehmed Hasanović i njegova supruga.

- Ako se ovo uskoro ne bude saniralo u slučaju kiša, otapanja snijega vjerovatno ćemo imati neku katastrofu.Za nas je katastrofa kad nam sruši pet jabuka, a ne kuću - kaže Mehmed Hasanović, Križevići.

Pomjeranje tla je na više mjesta oštetilo lokalni put i ugrozilo putnu komunikaciju.

- Ako nastave padavine i snijeg može se desiti da 40-50 kuća budu odsječene od puta skroz - zabrinut je Muriz Halilović, predsjednik mjesne zajednice Križevići.

Zvornik - klizište

Nadležni su izašli na teren i evidentirali problem i u narednim danima bi trebalo da bude urađen plan sanacije klizišta. Ono što mještane Križevića, ali i brojnih drugih sela raduje je da u ovom trenutku nema straha od izlijevanja Sapne, Hoče, odnosno Drine čiji je vodostaj u opadanju.

Služba Civilne zaštite redovno prati stanje na terenu, znači shodno situaciji ukoliko dođe do nekih potencijalnih problema građani će biti na vrijeme obavješteni - poručio je Rajko Јurošević, v.d. načelnika Službe civilne zaštite Zvornik.

Zbog trusnog terena na kojem se nalaze Križevići i ranijih godina su imali probleme sa klizištima, a mještani se nadaju da će najnovije što prije biti sanirano.