latinica  ћирилица
22/03/2018 |  16:13 ⇒ 22:00 | Autor: RTRS

U Srpcu i Gradišci Sava stagnira, nova prijetnja podzemne vode (FOTO)

Nivo Save na području Kozarske Dubice i Gradiške je u opadanju, a u Srpcu, Brodu i Šamcu Sava stagnira. Redovna odbrana od poplave na snazi je u Semberiji. Iz "Voda Srpske" uvjeravaju da nema opasnosti od prelivanja odbrambenih nasipa na Savi.

Vodostaj Save opada u opštinima Kozarska Dubica i Gradiška gdje je poplavljeno dvadestak domaćinstava u nebranjenom području. 

Stanovništu pomažu pripadnici Civilne zaštite u dopremanju vode, hrane i drugih potrepština. 

Nizvodno, na području Srpca Sava stagnira, na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava. Oko 25 domaćinstava je pod vodom u MZ Bajinci, Kobaši i Gaj. 

Kritična mjesta na nasipu su pod kontrolom radnika ЈU "Vode Srpske", a traži se rješenje za probleme koje prave podzemne vode. 

"Radimo na postavljanju pumpe velikog kapaciteta u saradnji sa Republičkom civilnom zaštitom koja se nalazi na našem terenu", rekao je načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević.

Podzemne vode

Što se tiče prognoze za nizvodni dio Save od Srpca, može se očekivati porast vodostaja, ali ne intenziteta kao u Gradišci i Srpcu s obzirom na to da nema značajnijeg dotoka Vrbasa i Bosne – opasnost od proboja i prelivanja nasipa ne postoji , tvrde u "Vodama Srpske".

Na području Broda takođe imamo vanrednu odbranu od poplava, međutim, taj poplavni talas koji je trenutno između Gradiške i Srpca se propagira nizvodno, ali dolazi do njegove značajne transformacije. Njegov vrh se očekuje u nedjelju u Semberiji. 

Sava, poplave

Porast Save ne bi trebalo da zabrine Semberce, jer je procjena da bi vodostaj u nedjelju mogao biti dvadeset do trideset centimetara veći, maksimalno do kote vanredne odbarne od poplava. Tome u prilog ide i vodostaj savskih pritoka, naročito rijeke Drine čiji vodostaj opada.

Rijetki vikendaši koje je ekipa RTRS-a zatekla ovdje, tvrde da je trenutno stanje u odnosu na prethodne dane ohrabrujuće. 

U "Vodama Srpske" tvrde da u narednih nekoliko dana, na području rijeke Save i njenih pritoka – Drine, Bosne, Vrbasa, Une i Sane, ne prijeti opasnost od njihovog izlivanja i prelivanja zaštitnih objekata.