latinica  ћирилица
22/03/2018 |  16:59 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

UO RTRS-a: RAK izašao iz svojih nadležnosti

Pismo o radu RTRS-a, koje je predsjedniku Skupštine Nedeljku Čubriloviću uputio direktor Regulatorne agencije za komunikacije Predrag Kovač, dobili su i poslanici.

Time je RAK izašao iz svojih nadležnosti i umiješao se u uređivačku politiku, kažu u Upravnom odboru televizije. Direktor RAK-a apeluje da Skupština preispita rad rukovodstva televizije, ali zaboravlja da njegova agencija još nije sprovela zaključke Narodne skupštine iz septembra prošle godine.

U pismu direktora RAK-a predsjedniku republičkog Parlamenta piše: Cilj ove informacije jeste da skrenemo pažnju da RTRS, vođen trenutnim rukovodstvom, neprestano krži zakonske regulatorne obaveze, za koje im se izriču izvršne mjere u vidu finansijskih kazni. Apelujemo na Narodnu skupštinu da preispita rad trenutnog rukovodstva RTRS-a kako bi se spriječila stalna kršenja pravila i propisa. Na taj način bi se omogućilo da svi građani imaju pristup nepristrasnim i izbalansiranim informacijama.

I dok tako izlazi iz okvira svoje nadležnosti i miješa se u uređivačku politiku republičkog Јavnog servisa, Agencija zaboravlja na obaveze i zaključke Narodne skupštine.

Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske:

1. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje da je odlukama generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH, a koje se odnose na nalog Radio-televiziji Republike Srpske da izvrši priključenje trećih lica na opremu za digitalno emitovanje u vlasništu RTRS-a bez naknade, povrijeđeno pravo na imovinu zaštićeno Ustavom Republike Srpske, Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

2. Narodna skupština obavezuje Upravni odbor i generalnog direktora Radio-televizije Republike Srpske da iskoriste sva pravna sredstva u cilju zaštite imovine Radio-televizije Republike Srpske.

Umjesto da postupi po zaključcima, Agencija analizira rad RTRS-a na više od 100 stranica i utvrđuje da je Јavni servis prekršio Kodeks o audio-vizuelnim medijskim uslugama, član koji se odnosi na Pravičnost i nepristrasnost. Određuje kaznu od 28 hiljada maraka.

Ipak, ni za jedan od 34 priloga i vijesti centralnog Dnevnika, RAK nije naveo konkretan argument – šta se to kosi sa Kodeksom? Programski savjet televizije zabrinut je zbog stepena neprofesionalnosti i jasne političke motivisanosti takvog postupka RAK-a i smatra da je direktor Agencije izašao iz svojih nadležnosti.

Izvršen je direktan pritisak na nezavisnot Јavnog servisa i njegovu uređivačku politiku, ali i nanesena šteta ugledu RAK-a, zaključuje Programski savjet.

- Taj dokument u kojem oni analiziraju, nije baš precizno definisao šta je prekršeno i mi smo zaključili da Kodeks nije prekršen u ovom slučaju - ističe Nebojša Aleksić, član Programskog savjeta Radio-televizije Republike Srpske.

- Ovo je pokušaj RAK-a da utiče na uređivačku politiku RTRS-a, pa ide dotle da bi čak u vijestima mijenjao: izbor vijesti, izbor sagovornika, način prezentacije, redoslijed objavljivanja priloga. Navedeni argumenti, a nema ih, u rješenju su i utisci javnosti o nepristrasnosti, suprostavljanju različitih stavova itd., nedostatak priloga sa bh.nivoa, a poznato je da u federaciji postoje dva javna servisa – BHRT i Federalna televizija - poručio je Slobodan Bošković predsjednik Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske.

Analizom RAK-a, kod BHRT-a i Federalne televizije nisu uočene nepravilnosti u programu, dok je monitoring RTRS-a urađen na više od 100 strana.

Da Јavni servis Srpske nije prekršio Kodeks tvrdi i generalni direktor Draško Milinović, zbog čega je upućena i žalba, u kojoj televizija to i argumentuje. U Upravnom odboru RTRS-a uvjereni su da će Savjet RAK-a uvažiti žalbu i sačuvati objektivnost, profesionalnost i nezavisnost Agencije. Inače, moglo bi se desiti da postane Agencija samo jedne politike i interesne grupe.