latinica  ћирилица
22/03/2018 |  17:08 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Film "Maglaj - rat i mir" izazvao različita reagovanja

Promovisan u Doboju dokumentarni film "Maglaj - rat i mir" izazvao je različita reagovanja.

Od odobravanja i podrške suživotu, do napuštanja projekcije nezadovoljnih onim što je rečeno u filmu.

"VRS napala je Maglaj", jedna je od rečenica koje su zasmetale Veteranima. Kažu, to je nametanje istine koja odgovara jednoj strani, zbog čega su nakon samo nekoliko minuta napustili projekciju filma .

- To je problem što se pokušava predstaviti srpska strana kao agresor - kaže Branko Kuđeljić iz Udruženja "Veterani Srpske" Doboj.

Ni priča o naoružavanju nije se dopala Veteranima. Tvrdnje da su se naoružavali samo Srbi nisu, kažu, tačne.

- U njihovim knjigama, njihovih ratnih komandanata tačno su navodili kako je SDA organizovala naoružavanje Patriotske lige kao svog vojnog bloka - ističe Kuđeljić.

Na takav scenario ukazali su uoči projekcije na mirnom skupu. To je,prema tvrdnjama gradonačelnika, bio jedan od razloga pojačanih mjera bezbjednosti koje su pratile skup.

- Bilo je danas najava da film ne treba da se prikazuje, smatrali su da se radi o filmu koji govori o napadu Doboja na Maglaj i mislim da smo otkazali film to ne bi bilo dobro, jer to film uopšte ne pokazuje, već pokazuje o dobrim stvarima u Maglaju - smatra Obren Petrović, gradonačelnik Doboja.

Protagonisti filma Marko Zelić, Rizo Salkić Talijan i Boro Јevtić, tri ratna veterana iz opštine Maglaj , zagovaraju suživot,pomirenje i želju da se rat nikad više ne dogodi,što je i bila ideja filma. Doboj je jedini grad u Republici Srpskoj u kojem je prikazan,jer je primjer suživota. O tome u Maglaju, sudeći po brojkama, mnogi još sanjaju. Prije rata živjelo je više od 30 odsto Srba, a do danas ih se vratilo tek 1.800.

- Trudim se sve što mogu da pomognem u održivom povratku i radimo određene projekte i sa međunarodnim i sa domaćim institucijama,kako bi tim sugrađanima olakšali život - kaže Mirsad Mahmutagić, načelnik opštine Maglaj.

Sala Centra za kulturu bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, uglavnom pristalicama SDS-a i radnicima gradske uprave i preduzeća. Izvor iz ove stranke tvrdi da su bili obavezni da dođu jer je tako glasilo u dopisu koji je,navodno, stigao od gradonačelnika Doboja.