latinica  ћирилица
22/03/2018 |  18:29 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

U Brodu i Šamcu Sava stagnira, u Semberiji u neznatnom porastu (FOTO)

I u Brodu, i Šamcu Sava stagnira, ali su i dalje na snazi vanredne mjere odbrane od poplava. Redovna odbrana je u Semberiji, gdje je Sava neznatno u porastu, dok je vodostaj Drine u opadanju.

Nema opasnosti od prelivanja odbrambenih nasipa na Savi, uvjeravaju nadležni iz "Voda Srpske". U opštini Brod, na područjima zaštićenim nasipima i drugim vodoprivrdenim objektima, problem prave podzemne vode i izlivanje Save u nebranjenim područjima.

Što se tiče prognoze za nizvodni dio Save od Srpca može se očekivati porast vodostaja, ali ne intenzitetom kao što je bio u Gradišci i Srpcu, s obzirom na to da nema značajnijeg dotoka Vrbasa i Bosne. Opasnost od izlivanja Save u Brodu ne postoji, tvrde nadležni.

"Sigurno neće doći do prelivanja nasipa. Izdržali smo vodostaj od 939 centimetara. Mi smo sada na 844 centimetra. Daleko smo ispod tog nivoa. Samo moramo pratiti stanje na kosinama nasipa", istakao je rukovodilac RЈ ЈU Vode Srpske Brod Ane Mihajlov.

U zaštićenom području, međutim. mještanima Broda problem prave podzemne vode.

Rijeka Sava

 Više stotina hektara pod usjevima je poplavljeno u nebranjenom području na lokalitetu zvanom Stari Poloj ,a voda pravi štetu stambenim i privrdenim objektima 

"Nekoliko objekata je zaplavljeno. Јedno industrijsko postrojenje je ugroženo, ali radimo na otklanjanju poteškoća", rekoa je zamjenik predsjednika štaba za odbranu od poplava opštine Brod Goran Garačić.

Vrh talasa se očekuje u nedjelju u Semberiji . 

Porast Save ne bi trebalo da zabrine Semberce, gdje se u nedjelju očekuje vrh talasa, jer je procjena da bi vodostaj mogao biti dvdeset do trideset centimetara veći u odnosu na današnjih 716 centimetara. 

"Maksimalna kota na području Semberije biće na granici redovne odbrane od poplava, ispod 750 centimetara. Tome u prilog ide i vodostaj savskih pritoka, naročito rijeke Drine čiji vodostaj opada", izjavio je pomoćnik direktora ЈU Vode Srpske Slaviša Savić.

Rijetki vikendaši koje smo jutros zatekli ovdje, tvrde da je trenutno stanje u odnosu na prethodne dane ohrabrujuće. 

Zaplavljene poljoprivredne površine u nebranjenom području MZ Novi približno su iste kao i prethodnih dana, a vodostaji manjih rječica u Semberiji su u granicama normale.