latinica  ћирилица
23/03/2018 |  12:02 | Autor: SRNA

Prijedlog zakona o republičkoj upravi u funkciji i istraživanja ratnih zločina

Cilj Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o republičkoj upravi jeste usklađivanje djelokruga poslova Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica sa stvarnim potrebama, odnosno da bi mogao da ispunjava obaveze prema Mehanizmu za međunarodne krivične sudove.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U obrazloženju zakonskog rješenja, koje bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici, ističe se da postoji potreba za izmjenom, imajući u vidu da je Haški tribunal prestao da radi 21. decembra prošle godine.

Savjet bezbjednosti UN uspostavio je Mehanizam za međunarodne krivične sudove čiji je mandat da nastavi obavljati više ključnih funkcija koje je imao Međunarodni sud u Hagu, navodi se u obrazloženju.

Osnovne funkcije Mehanizma podrazumijevaju nastavak jurisdikcije, prava i obaveza, te održavanje nasljeđa Haškog tribunala.

Imajući u vidu da je Zakonom o republičkoj upravi propisana obaveza saradnje Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica sa Međunarodnim sudom u Hagu, postoji opravdana potreba za izmjenom ovog zakona da bi Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica mogao nastaviti da ispunjava obaveze prema pravnom sljedbeniku Haškog tribunala, dodaje se u obrazloženju.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o republičkoj upravi trebalo bi da bude razmatran po hitnom postupku na 24. redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u utorak, 27. marta.