latinica  ћирилица
23/03/2018 |  18:20 ⇒ 24/03/2018 | 08:28 | Autor: RTRS

Dodik pisao Ivaniću: Strategija spoljne politike BiH usvojena bez saglasnosti Srpske

Nakon što smo u Dnevniku, prije dva dana, objavili prilog o Strategiji spoljne politike BiH za period 2018-2023., koja je donesena bez saglasnosti institucija Republike Srpske, ovaj dokument povučen je sa internet stranice Predsjedništva BiH, uz objašnjenje da je, tehničkom greškom, objavljen u nelektorisanoj, radnoj verziji.

Danas je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio pismo članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću, u kojem je izrazio oštro protivljenje zbog načina na koji je usvojena Strategija i pozvao ga da povuče svoju saglasnost sa ovog dokumenta, koji je već činom objavljivanja, nanio nemjerljivu štetu Republici Srpskoj.

Dokument ove važnosti nije smio biti usvojen bez prethodne javne rasprave u odgovarajućim institucijama u Republici Srpskoj, poručio je predsjednik Dodik u pismu Ivaniću i dodao da je na najgrublji način omalovažen međunarodni kapacitet Republike Srpske, garantovan i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ivanića upozorava da je, zbog načina na koji je usvojio pomenuti dokument, učinio još jedan opasan presedan, i to na kraju svog mandata.

- To je nedopustivo ponašanje Mladena Ivanića i mnogih koji tako misle. Republika Srpska ima svoje institucije i ako te institucije omalovažava srpski član Predsjedništva, šta očekivati od bošnjačkog - kaže Dodik.

Dodik je naveo da je posljednji dokument koji se ticao pravaca spoljne politike BiH usvojen 2003. godine, s tim da je njegovom usvajanju prethodila jednogodišnja javna rasprava unutar BiH, odnosno Republike Srpske, FBiH i distrikta Brčko. U pismu se podsjeća da je tek nakon obavljenih javnih rasprava, Predsjedništvo BiH usvojilo taj akt, koji je prethodno usaglašen na svim nivoima vlasti u BiH.

- Nije ni fer ni korektno prema Republici Srpskoj to što je urađeno i to nije prvi put. Podsjetiću samo na dokument koji se zove Mehanizam koordinacije. Isto tako nešto – tajna sjednica, telefonska, ne znam ni ja kakva. Ključni dokument i onda nešto takvo - napomenuo je predsjednik Srpske.

Dodik je dodao da je u usvojenoj Strategiji spoljne politike BiH, između ostalog, navedeno da bi BiH trebalo da aktivno prati zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije. Ivanića je upitao da li je, prije nego što je glasao za ovaj dokument, razmislio da navedeni stav iz Strategije sugeriše i usvajanje sankcija Ruskoj Federaciji, sa kojom Republika Srpska ostvaruje značajnu privrednu saradnju.

- NSRS je donijela odluku o vojnoj neutralnosti, to treba da bude poštovano i ne može da se nađe u Strategiji dalji put ka MAP-u, a MAP je put prema NATO-u - poručio je Dodik.

Da bi jedan organ pristupio izradi strategije, navodi Dodik u pismu, neophodno je najprije ustanoviti ciljeve spoljne politike BiH, a spoljnopolitički ciljevi, Srpske i FBiH, nisu usaglašeni, zbog čega je izrada strategije bez jasnog cilja, potpuna besmislica. Zbog toga poziva Ivanića da povuče saglasnost sa ovog dokumenta. U kratkom saopštenju iz Ivanićevog kanbineta odgovoreno je da je Strategija usvojena u skladu sa procedurama, bez štete po Republiku Srpsku. Navedeno je da je Ivanić, prije usvajanja Strategije, obavio konsultacije sa institucijama i stručnjacima, relevantnim u oblasti spoljne politike.