latinica  ћирилица
24/03/2018 |  17:30 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Trebinjska bolnica u obračunu sa korupcijom

Obračun sa korpucijom i ljekarima koji nesavjesno obavljaju svoj posao, jedan je od prioriteta za novu upravu trebinjske bolnice.

Pacijent i kvalitetna zdravstvena usluga su na prvom mjestu, a ako se utvrdi da neki od ljekara primaju mito, neće se prezati ni od otkaza.

Za anonimne i lične prijave, dostupno je nekoliko mehanizama, a sve će biti razmatrano i proslijeđeno pravosudnim organima.

Za ljekare koji nesavjesno obavljaju svoj posao, iznuđuju novac ili poklone od pacijenata, za one koji se ponašaju neetički i nedolično pozivu koji obvljaju, neće biti mjesta u trebinjskoj blonici, odlučni su u novom menadžmentu ove ustanove.

Ovo je način, tvrde, da se zaštite čast i ugled profesije. 

- Razmatramo prijave, dokumentujemo dokaze i dalje ih prosljeđujemo pravosudnim organima na postupanje. Nama je u interesu da antikoruptvivnu kampanju ubrzamo kako bi se vidjeli efekti ovog posla - navodi Borislav Grubač, direktor Bolnice Trebinje.

Prijave se mogu podnijeti anonimno putem sandučića koji su postavljeni u bolnici, na mejl adresu ili lično u kontaktu sa osobom ovlaštenom za taj posao.

Mnoštvo primjedbi stiglo je u bolnicu, ali i druge adrese, do Gradske uprave, koja daje punu podršku menadžmentu bolnice u borbi protiv nesavjesnih pojedinaca. 

- Mnogo je žalbi, i anonimnih i ličnih, u kojima se navode radnje koje nisu ni etičke ni moralne. Ako se ustanovi da su tačne, postupićemo savjesno, pa ako je potrebno da neko ostane bez posla, tako će i biti - naglašava gradonačelnik Luka Petrović.

Građani pozdravljaju antikoruptivne mehanizme, ali sumnjaju u rezulatate i efekte prijava, bilo da su anonimne ili lične. 

Nadležni u upravi bolnice tvrde da će sve prijave ozbiljno razmatrati, dokumentovati i da će istrajati u namjeri da nesavjesni pojedinci budu sankcionisani.

Nastojaće, tvrde, da zdravstvene usluge podignu na viši nivo, jer pacijenti imaju pravo na dostupno i kvalitetno liječenje i brigu.