latinica  ћирилица
24/03/2018 |  17:58 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Drvar stipendira sve studente!

Federalna opština Drvar prvi put stipendiraće sve studente iz ove opštine koji su ispunili uslov i redovno upisali narednu godinu studija. Ugovore o stipendiranju potpisalo je dvadeset sedam mladih Drvarčana. Ovo je jedan od načina za stimulaciju mladih da ostaju u Drvaru i pomognu u razvoju lokalne zajednice, ističe rukovodstvo opštine.

Dvadeset sedam drvarskih studenata na pravi način je nagrađeno za dobar uspjeh na studijima. Opštinske stipendije od 100 KM, koje će biti isplaćene u deset jednakih rata, za njih su od velikog značaja.

- Dolazimo iz malog mjesta i finansijska situacija nam je jako loša, a u jednom gradu kao što je Banjaluka tih 100 KM će značiti mnogo. Zahvalan sam gradu na ovoj podršci - kaže Milan Zivlak, student Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Uz novih dvadeset sedam, opština Drvar od ranije stipendira još tri studenta. Za ove namjene iz opštinskog budžeta izdvojeno je 30.000 KM.

- Pored finansijskog aspekta koji je, naravno, bitan svima nama, rekao bih da je još bitnija spoznaja da neko cijeni vaš rad i trud i računa na vas u nekom narednom periodu - ističe Nikola Bosnić, student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Zadržavanje mladih, obrazovanih i uspješnih ljudi, koji su u stanju da pridonesu razvoju Drvara, jedan je od glavnih zadataka rukovodstva opštine.

- Upravo je je naš cilj. Nastojima da pokušamo i na ovaj način da pomognemo mladima ljudima, da im pokažemo da opština misli na njih, da nisu sami i da ih, na neki način, stimulišemo da ne idu iz Drvara, da se vraćaju u Drvar, jer ovdje ima života i budućnosti za sve nas - ističe načelnik opštine Goran Broćeta.

U opštini Drvar pokrenut je niz mjera u cilju održivog povratka Srba na vijekovna ognjišta. Uz podršku opštinskog rukovodstva, nedavno je osnovana omladinska organizacija. Sve porodilje u Drvaru dobijaju dodatak od 500 KM, a nakon 14 godina uskoro će početi da radi i dječiji vrtić.