latinica  ћирилица
24/03/2018 |  21:48 ⇒ 25/03/2018 | 10:06 | Autor: SRNA

Dodijeljena nagrada "Čučkova knjiga"

U Han Pijesku večeras je na centralnoj svečanosti Desetih "Čučkovih književnih susreta" dodijeljena nagrada "Čučkova knjiga" ovogodišnjem laureatu Aleksi Јankoviću iz Banjaluke.
Aleksa Јanković dobitnik "Čučkove knjige" - Foto: SRNA
Aleksa Јanković dobitnik "Čučkove knjige"Foto: SRNA

Predstavljajući publici svoju nagrađenu knjigu "Crna riječ", Јanković je izrazio zadovoljstvo što je izdao zbirku, sakupio dosta pjesama koje mu lično puno znače i što je sve to prepoznao žiri koji mu je dodijelio "Čučkovu knjigu".

Zbirka pjesama "Crna riječ" izašla je prošle godine u izdanju Književne zajednice "Vaso Pelagić" iz Banjaluke.

- Knjiga je u suštini kolekcija, nema neki specifičan plan po kome su poređane pjesme nastale u turbulentnom tinejdžerskom periodu pobuna, ludila, zaljubljivanja - naveo je Јanković.

Aleksa Јanković je rođen 1994. godine u Mrkonjić Gradu, a trenutno studira engleski jezik i književnost u Banjaluci.

Na ovoj svečanosti besjedu o Branku Čučku, njegovom stvaralačkom djelu i samoj manifestaciji govorio je književnik Anađelko Anušić, a "Slovo o Čučku" govorila je Željka Pržulj.

Svoje stihove ovom prilikom govorili su Rajko Lukač, Danilo Јokanović, Milutin Savčić, Slobodan Lepir i Boro Kapetnović.

U Centru za omladinu i sport večeras je otvorena izložba karikatura Toše Borkovića pod nazivom "Lekovito blato", rađena po kolumnama Branka Čučka.

U okviru programa Desetih "Čučkovih književnih susreta" danas je publici u čitaonici Narodne biblioteke u Han Pijesku prezentovan i peti tom "Djela Branka Čučka - Slovo o Čučku - Bibliografija".

Radoslavka Sudarušić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu kaže da je Čučak iza sebe ostavio reprezentativno književno i publicističko djelo koje je u ovom tomu bibliografski predstavljeno.

Prema njenim riječima, ideja o izradi bibliografije nastala je u okviru značajnog kulturološkog projekta Narodne biblioteke u Han Pijesku, kojim je obuhvaćeno istraživanje i objavljivanje rukopisne i štampane ostavštine jednog od najznačajnihih zavičajnih picasa ovog kraja.

Vladan Bartula sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu rekao je da se u petom tomu, svojevrsnom zborniku radova nalazi 55 autorskih tekstova o Čučku i njegovom neobičnom književnom djelu.

"Čučkovi književni susreti" organizovani su pod pokroviteljastvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i opštine Han Pijesak.