latinica  ћирилица
25/03/2018 |  12:39 ⇒ 13:48 | Autor: SRNA

SNSD će ponuditi kandidate za ključne funkcije

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je danas da pregovori sa koalicionim partnerima o nastupu na predstojećim izborima teku dobro, ali da će SNSD u okviru tog političkog saveza ponuditi kandidate za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske.
Radovan Kovačević i Nikola Špirić - Foto: SRNA
Radovan Kovačević i Nikola ŠpirićFoto: SRNA

Špirić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da će SNSD na oktobarskim izborima osvojiti ove pozicije.

- Kada pobijedimo biće mjesta za sve ostale koalicione partnere u smislu pozicija, a sve sa ciljem da to bude harmonična koalicija - rekao je Špirić.

On je ocijenio da SNSD neće u parlamentu BiH dopustiti pokušaje izmjene Izbornog zakona BiH u smislu uvođenja kamera i skenera na biračkim mjestima, jer je cilj toga da male stranke dobiju parlamentarni status i da "kasnije međunarodni igrači sastavljaju vlast u BiH".

- Te tehničke inovacije nisu u skladu sa ljudskim pravima i slobodama, a mi ćemo biti pobjednici izbora šta god da se desi - poručio je Špirić.

On je na konferenciji za novinare iznio novu dokumentaciju u kojoj optužuje ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića za nezakonito falsifikovanje dokumenata.

Kada je riječ o navodnoj telefonskoj prepisci predsjednika Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu BiH Staše Košarca u kojoj se tvrdi da Košarac utiče na uređivačku politiku RTRS-a, Špirić je rekao da su te hibridne informacije nevjerodostojne i da oni koji su to plasirali /visoki funkcioner SDS-a Aleksandra Pandurević/ imaju dnevne informacije iz Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH.

- To pokazuje strah SDS-a i niko ne ruši tako snažno tu stranku kao Mektić i Pandurević. OBA mora da ima parlamentarni nadzor - rekao je Špirić.

Kada je riječ o Strategiji spoljne politike BiH o kojoj nisu konsultovane institucije Srpske, Špirić je rekao da to pokazuje da je Savez za promjene "dovoljan sam sebi".

- Ponašaju se po principu "što više BiH, a što manje Republike Srpske". Ali narod je prozreo tu izdaju - rekao je Špirić.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je ta stranka protiv tehničkih inovacija na planu izmjena Izbornog zakona BiH, jer se time, kako kaže, planira izborna krađa.

- SNSD ima daleko veću podršku birača od malih partija koje imaju jedan do dva odsto i to nećemo dozvoliti. Takve izmjene zakona su nesprovodive i to smatra i Centralna izborna komisija BiH. Cilj onih koji to namjeravaju je da ne dođe do izbora, da oni budu poništeni i da se promijeni izborna volja - ocijenio je Kovačević.

Govoreći o Strategiji spoljne politike BiH o kojoj nisu konsultovane institucije Srpske, Kovačević je upozorio da takvo ponašanje Saveza za promjene, uključujući zabranu ulaska u BiH moto-grupi Noćni vukovi, nagovještava da bi ta politička grupacija mogla da u narednom periodu slijedi politiku EU kada je riječ o uvođenju sankcija Rusiji.