latinica  ћирилица
25/03/2018 |  14:37 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Izlivanje jalovine iz Rudnika Sase kod Srebrenice uznemirilo mještane

Nasip na jalovištu rudnika olova i cinka Sase kod Srebrenice, koji je bio popustio, a određena količina jalovišta otišla u Sašku rijeku i Drinu, saniran je i ponovo utvrđen. Stanovnici ovih podrinjskih naselja su zabrinuti, a kolika će biti ekološka šteta, znaće se nakon analiza vode.

Ekološki incident, kada se dio jalovišta izlio, zabrinuo je lokalno stanovništvo u naseljima uz Sašku rijeku. Kažu da ovo nije prvi put. Ovo bi moglo, dadaju, ugoziti zdravstvenu ispravnost usjeva uz obalu rijeke.

Zabrinuti su i ribolovci. Kažu da bi riblji fond na mrestilištima u Drini mogao biti ugrožen. Danonoćno su na terenu, prate situaciju i uzeli su vodu za analizu.

- Riblji fond je sve siromašniji tako da smo jako zabrinuti, kaže ribočuvar Miroslav Lončarević.

U međuvremenu radnici kompanije Sase sanirali su dio jalovišta koji je popustio. Mašine i ljudstvo od juče su na terenu i odlagalište je, kažu, trajno riješeno.

Aleksandar Petrić,  tehnički direktor rudnika olova i cinka "Gros Sase", navodi da ovaj incident nije izmakao kontroli te da je riječ o minimalnim količinama koje ne prave problem.

Iz "Grosa" su pozvali mještane naselja Sase na razumijevanje i istakli da čine sve da se ovaj problem riješi na kvalitetan način.

Na mjesto događaja izašle su nadležne inspekcije, a obaviješten je rudarski i republički vodni inspektor koji će utvrditi stepen eventualne ekološke štete.