latinica  ћирилица
11/04/2018 |  09:21 | Autor: SRNA

Serebrenikov: Momentalan odgovor na ugrožavanje ruskih vojnika

Prvi zamjenik predsjednika Komisije za odbranu pri gornjem domu ruskog parlamenta Јevgenij Serebrenikov rekao je danas da će Rusija momentalno odgovoriti ukoliko njena vojska u Siriji bude pogođena u mogućem američkom vazdušnom udaru.
Ruska vojna mašinerija (Foto: Sputnik/Evgeny Biyatov) -
Ruska vojna mašinerija (Foto: Sputnik/Evgeny Biyatov)

Ruska vazduhoplovna baza Hmeimim, mornarička baza Tartus i ruski vojnici raspoređeni u Siriji su pod čvrstom zaštitom dok se očekuje da SAD izvrše vazdušne udare kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u Dumi, rekao je Serebrenikov "Sputnjiku".

"Očekujemo da, u slučaju američkih napada, životi naših vojnika neće biti ugroženi. Mislim da SAD to shvataju i da neće dozvoliti da se to desi, jer bi, u suprotnom, odgovor Rusije bio momentalan, kao što je rekao načelnik Generalštaba", naveo je Serebrenikov.

Sirijski opozicioni mediji prošle sedmice su izvijestili, pozivajući se na militante, da je sirijska vojska upotrijebila hlor u Dumi i ubila oko 70 ljudi.

Brojne države, uključujući SAD, optužile su za taj napad zvanični Damask, a iz Vašingtona je saopšteno da se razmatraju svi potencijalni odgovori.