latinica  ћирилица
11/04/2018 |  19:32 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Ustavnom sudu BiH raspoloživi budžet nije dovoljan

Zbog sve većeg broja predmeta čelni ljudi Ustavnog suda BiH požalili su se da im raspoloživi budžet nije dovoljan. Јoš jedan milion KM bio bi im, kažu, podstrek za efikasniji rad.

Prioritet Ustavnog suda BiH su ocjene ustavnosti pa će se uskoro na dnevnom redu plenarnog zasjedanja, kako su najavile sudije, naći i ona bošnjačkih i hrvatskih delegata iz Vijeća naroda Republike Srpske na Zakon o Danu Republike. Uskoro će odlučivati i o apelaciji SNSD-a na Zakon o zemljišnim knjigama u Federaciji BiH.

- Zakon o zemljišnim knjigama u Federaciji BiH takođe je u obradi i moguće je da će se razmatrati na prvoj narednoj sjednici - kaže Zlatko Knežević, potpredsjednik Ustavnog suda BiH.

Sudije Ustavnog suda BiH požalile su se da jedan broj odluka nije izvršen i da najveći broj njih nije provela Parlamentarna skupština BiH, jedan broj parlament Federacije, a najmanje Narodna skupština Republike Srpske.

- Nemamo efikasan instrument da bismo naše odluke provodili - navodi Mirsad Ćeman, predsjednik Ustavnog suda BiH.

Iz Ustavnog suda BiH najavljuju da će o apelaciji Borjane Krišto na odredbe federalnog Ustava u vezi sa izbrisanim odredbama Izbornog zakona, odlučivati kada se o njoj izjasni visoki predstavnik u BiH, čije su mišljenje upravo oni tražili.

- Kada visoki predstavnik interveniše na ustavno-pravni sistem i poredak, proglašavajući određene propise zakonom, u ovom slučaju Ustavom, on je zapravo ustavotvorac, donosilac osporenog akta. Njegovo mišljenje i komentar se podrazumijevaju - kaže Ćeman.

Traženje stava OHR-a dovodi u pitanje svrsishodnost postojanja ove sudske instance u BiH, reaguje SNSD-ov poslanik u Parlamentu BiH Nikola Špirić. Neprihvatljivo je, kaže, objašnjenje da je visoki predstavnik nakon intervencije ustavotvorac i pita da li to znači da sve zakone koje je nametnuo visoki predstavnik ne možemo mijenjati bez njegove dozvole.