latinica  ћирилица
14/04/2018 |  21:29 | Autor: SRNA

Makron nije htio da podijeli "tajne" podatke sa Putinom

Francuski predsjednik Emanuel Makron odbio je da ruskom kolegi Vladimiru Putinu da obavještajne podatke kojima je dokazana navodna krivica Damska za incident u sirijskom gradu Dumi, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Francuski predsjednik koji je u javnosti objavio da ima `neosporne dokaze` o upotrebi hemijskog naoružanja režima predsjednika Bašara Al Asada u Dumi razgovarao je telefonom sa Putinom 13. aprila", rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, tokom razgovora ruski predsjednik je ukazao Makronu na izjave da postoje činjenice o napadu u Dumi i zatražio je da ih podijeli sa njim jer ako su istinite to bi bio prvi put da je utvrđena upotreba hemijskog oružja.

"Makron je odgovorio da je u pitanju tajna i da zbog toga ne mogu da podijele informaciju, te da ta tajna nije njihova", dodao je Lavrov.

Francuska je nešto ranije objavila izvještaj sa kojeg je skinuta oznaka povjerljivo da je na osnovu rezultata tehničke analize otvorenih izvora i "pouzdanih obavještajnih podataka" zaključeno da su hemijski napad u Dumi 7. aprila izvršile snage sirijskih vlasti.

Izvještaj je objavljen nakon koordinisanih udara Velike Britanije, Francuske i SAD tokom noći na ciljeve u Siriji.