latinica  ћирилица
17/04/2018 |  11:38 ⇒ 11:38 | Autor: SRNA

Banjaluka: Rekordno interesovanje za upis gradskih obveznica

Grad Banjaluka uspješno je okončao emisiju gradskih obveznica u iznosu od 6,2 miliona KM, kojim će biti finansirano pet velikih infrastrukturnih projekata, a ukupna tražnja iznosila je čak 25 miliona KM, odnosno četiri puta više u odnosu na ponudu.
Gradska uprava Banjaluka - Foto: RTRS
Gradska uprava BanjalukaFoto: RTRS

Prema informacijama iz Banjalučke berze, zbog rekordne zainteresovanosti investitora, kamatna stopa na sedmogodišnje obveznice na jučerašnjoj aukciji oborena je na efektivnu kamatnu stopu od 3,39 odsto, što je za 1,29 odsto niže u odnosu na inicijalnu kamatnu stopu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je za Srnu da je ovo prvi put da je jedna lokalna zajednica u Republici Srpskoj u postupku emisije obveznica imala tako veliku tražnju.

Ovakva ponuda je, naglasio je Radojičić, dovela do toga da je ostvarena najniža kamatna stopa ikad zabilježena na Banjalučkoj berzi u slučaju emitovanja obveznica lokalnih zajednica.

Gradonačelnik Banjaluke istakao je da su obezbijeđeni izuzetno povoljni finansijski uslovi za realizaciju pet kapitalnih projekata koji su od životne važnosti od građane.

- S obzirom na pojačane gužve u saobraćaju posljednjih dana, lako je vidjeti koliko je, na primjer, važno da se izgradi novi most na Vrbasu i spoji istočni tranzit. Osim toga, tim sredstvima biće dovedena voda do brojnih domaćinstava u okviru projekta Crno vrelo - rekao je Radojičić.

On je naveo da će sportisti dobiti još jedno mjesto za treniranje na lokaciji nekadašnjeg šoping centra, biće izgrađeno 1,2 kilometra puta za Motike, te nastavljen projekat izgradnje istočnog tranzita, i to poslije tridesetogodišnjeg zastoja.

Radojičić je dodao da je interesovanje investitora za gradske obveznice pokazalo da finansijske institucije imaju veliki stepen povjerenja u stabilnost finansija Grada.