latinica  ћирилица
17/04/2018 |  15:52 ⇒ 15:54 | Autor: SRNA

Trebinje: Na dva naučna skupa više od 200 stručnjaka

U Trebinju u srijedu počinju trodnevni naučni skupovi "Memento - Јevto Dedijer" i "Lokalna samouprava u planiranju i uređenju prostora i naselja - geneze i perspektiva razvoja", koji će okupiti više od 200 naučnih radnika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Makedonije.
Trebinje - Foto: ilustracija
TrebinjeFoto: ilustracija

Predstavnici organizatora skupova - Grada Trebinja, Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Asocijacije prostornih planera Srbije istakli su da će ova okupljanja značajno doprinijeti skidanju sjenke zaborava i vraćanju Јevte Dedijera na zasluženo mjesto u pamćenju njegovih nastavljača, kao i u razmjeni iskustava u oblasti planiranja i uređenja prostora lokalnih zajednica.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak istakao je da je Јevto Dedijer jedan od prvih primijenio naučnu metodologiju u istraživanju pojava i procesa koji se događaju na prostoru današnje Hercegovine, ali i koji je svojim zalaganjem doprinio i ujedinjenju srpskih zemalja, jer ih je praktično, svojim istraživačkim radom, objedinjavao.

Milovan Pecelj, profesor na Geografskom fakultetu u Beogradu i autor knjige o životu i naučnim postignućima Јevte Dedijera, istakao je da riječ o čovjeku koji pripada generaciji patriotskih, hrabrih ljudi koji su se razbudili u osvit slobode i htjeli da nadoknade sve što je izgubljeno za vrijeme dugog ropstva.

"Njegova voluminozna studija `Hercegovina` za nas je isto tako značajna kao što je `Gota almanah` za evropsko plemstvo. On je Hercegovinu sačuvao - a Hercegovina je naša velika kuća", rekao je Pecelj.

Dekan Geografskog fakulteta u Beogradu Dejan Filipović istakao je da je cilj okupljanja stručnjaka iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, geografije, sociologije, ekonomije i oblasti zaštite životne sredine to da zajednički i na jednom mjestu razmotre koji su to aktuelni problemi sa kojima se u oblasti planiranja i uređenja prostora suočavaju lokalne zajednice.

Naučni skupovi biće održani u Kulturnom centru, Muzeju Hercegovine i hotelu "Leotar", a svečano otvaranje zakazano je za 10.00 časova u Kulturnom centru.

Najavljeno je da će biti potpisan i memorandum u poslovno-tehničkoj saradnji između Grada Trebinja i Geografskog fakulteta u Beogradu.