latinica  ћирилица
17/04/2018 |  19:56 ⇒ 21:28 | Autor: RTRS

Dodik: Zločine nad djecom nikada ne zaboraviti (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je na Akademiji "Svako dijete - nebo na zemlji" - centralnom događaju manifestacije "Dani sjećanja", da se mora njegovati sjećanje na stradanje djece na ovim prostorima, prije svega iz srpskog naroda, kako bi se pokazalo da je prošli vijek u kontinuitetu bio vijek stradanja srpskog naroda i u okviru toga velikog broja djece.

 

 

Dodik je rekao je da je nedavno bila obilježena godišnjica stradanja u Gradini i dodao da je tu postojao logor koji je isključivo bio formiran za srpsku djecu. Istakao je da zločine nad djecom ne treba nikada zaboraviti.

"Tamo je stradalo 20.000 djece. Prvi logor za djecu postojao je još 1915. godine u Doboju u kojoj je stradalo 474 djece samo zato što su pripadali pravoslavnom srpskom narodu. Stradanje i masovno ubijanje djece možemo u kontinuitetu da pratimo sve do Kragujevca, kada je stradalo 600 djece đaka. U Ljubinju je 1941. godine formiran logor za majke sa novorođenom djecom u kojem je stradalo 12 beba", istakao je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na stradanje 12 beba koje su umrle zbog nedostatka kiseonika u Banjaluci. 

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Dodik je podsjetio i na izjavu blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla da "kada pogine jedno dijete - pogine čitav svijet", naglasivši da to najbolje govori o tome koliko je stradanje djece osjetljivo za svakog i bez obzira gdje je djete stradalo, jer s tim stradaju i sve ljudske i civilizacijske vrijednosti.

Predsjednik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je ova Akademija poruka da se kroz instuitucionalno kreiranje događaja mora ostaviti istina šta se događalo u našoj prošlosti.

On je na akademiji "Svako dijete - nebo na zemlji" - centralnom događaju manifestacije "Dani sjećanja", posvećene stradanju srpske djece u ratovima u 20. vijeku, rekao da se Centar prošle godine kada je prvi put organizovao "Dane sjećanja", kao svojevrsni pomen na srpske žrtve u 20. vijeku, vodio premisom da onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše sadašnjost i projektuje budućnost generacijama koje dolaze.

Milorad Kojić

"U košmaru rata počinjeni su brojni zločini, neki su potupuno zaboravljeni pa i oni zločini nad djecom. Na najstrašnije načine počinjeni su zločini nad djecom, o svima njima večeras želimo da govorimo", dodao je Kojić.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je večeras da je značajno da se organizuju manifestacije kao što su to "Dani sjećanja", jer je evidentno da su u ratovima najveće žrtve civili, a među njima žene i djeca.

"Јako je važno da se, posebno večeras, podsjetimo svih tih stradanja, da ih ne zaboravimo i da uradimo sve što možemo da više djeca, civili i ostali ne stradaju u ovoj zemlji", rekao je Ivanić novinarima pred početak memorijalne akademije pod nazivom "Svako dijete - nebo na zemlji", organizovane u okviru manifestacije "Dani sjećanja" koja je ove godine posvećena stradanju srpske djece u ratovima u 20. vijeku.

Akademija

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je večeras da je mnogo srpske djece stradalo u proteklom vijeku i da je time "stradala naša budućnost".

Savanović je istakao da je za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske stradalo više od 20.000 srpske djece u ustaškim logorima, a u ovom ratu 447, da nisu poznate tačne informacije koliko je stradalo djece u Prvom svjetskom ratu.

Medijski pokrovitelj Dana sjećanjaje Radio-televizija Republike Srpske

Akademiji u Kulturnom centru Banski dvor, osim predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je pokrovitelj manifestacije, prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri Vladi, narodni poslanici, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Skupu su prisustvovali i Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predsednik Јevrejskog kulturnog centra u Banjaluci Arie Livne, predstavnici nevladinih organizacija, potomci žrtava, te brojne druge ugledne ličnosti.

Manifestaciju, koja će trajati do 19. aprila organizuje Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Pored memorijalne akademije u Banjaluci, na Mrakovici je održan čas istorije za srednjoškolce iz Gradiške i Prijedora.