latinica  ћирилица
17/04/2018 |  20:39 ⇒ 20:59 | Autor: SRNA

Brnabić: Izvještaj EK pozitivan za Srbiju

Godišnji izvještaj Evropske komisije dobar je i pozitivan za Srbiju, a u najvećem dijelu odslikava kakva je ona danas sa svim prednostima i manama i navodi poslove koji predstoje, izjavila je premijer Srbije Ana Brnabić.
Ana Brnabić - Foto: SRNA
Ana BrnabićFoto: SRNA

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom delegacije EU Semom Fabricijem, koji joj je uručio izvještaj Evropske komisije, Brnabićeva je rekla da je zadovoljna trenutnim stanjem i da će se Srbija boriti da što bolje ispuni preporuke, kako bi bio otvoren što veći broj poglavlja u pregovorima sa EU.

Ona je napomenula da je iznenađena što je Evropska komisija u izvještaju prepoznala napredak Prištine u osnivanju zajednice srpskih opština /ZSO/, a istovremeno ne prepoznaje da je Srbija usvojila tužilačku strategiju za ratne zločine i ustavne amandmane.

"Prepoznaje se napor Prištine koji se desio mjesecima nakon izvještajnog perioda 4. aprila, dok se za Srbiju traži i da usvoji i implementira zakone, a za Prištinu je dovoljno da iskaže namjeru da bi se to prepoznalo kao napredak", rekla je Brnabićeva.

Ona je poručila da Srbija traži jednake standarde, kada je riječ o evropskim vrijednostima i da će postavljati pitanje zašto nisu uvršteni u izvještaj poslovi koje je i Srbija uradila van izvještajnog perioda.

Brnabićeva je izrazila zadovoljstvo što je prepoznata konstruktivna uloga Srbije kada je riječ o regionalnoj saradnji.

Ona je naglasila i da je Srbija u oblasti vladavine prava postigla bolji napredak nego što je to konstatovano u izvještaju.