latinica  ћирилица
18/04/2018 |  11:39 ⇒ 12:10 | Autor: SRNA

Beograd zatražio od Rima izručenje Morine

Ministarstvo pravde Srbije zatražila je od Italije izručenje Albanca Ismaila Morine, koji je na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije 2014. godine u Beogradu pustio dron sa zastavom "velike Albanije".
Ismail Morina - Foto: Screenshot
Ismail MorinaFoto: Screenshot

Nadležnim organima Italije je uz molbu iz Beograda poslata i prateća dokumentacija protiv Morine, kojeg Srbija traži zbog krivičnog djela izazivanje vjerske, rasne i nacionalne mržnje, prenose beogradski mediji.

Protiv Morine je u toku istraga u Višem tužilaštvu u Beogradu.

On je u junu 2017. uhapšen u Dubrovniku po srpskoj potjernici i do prebacivanja u Italiju bio je u ekstradicionom pritvoru.

Pravosnažnu odluku o ispunjenosti uslova za izručenje Morine Srbiji, Vrhovni sud Hrvatske je donio 5. septembra prošle godine nakon čega su spisi predmeta proslijeđeni ministru pravde Hrvatske Draženu Bošnjakoviću.

Bošnjaković je odbio da da saglasnost za izručenje Morine Srbiji, iako je hrvatsko pravosuđe prethodno utvrdilo da su ispunjeni zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju Beogradu i on je prebačen u Italiju gdje, prema pisanju albanskih medija ima boravište, a sada se tamo nalazi u pritvoru.