latinica  ћирилица
18/04/2018 |  12:07 ⇒ 13:01 | Autor: RTRS

Zvornik postao "omiljena ruta" migrantima

Zvornik je posljednjih mjeseci postao jedna od glavnih tranzitnih ruta ilegalnih migranata sa Bliskog istoka koji se na razne načine, pokušavaju domoći zapadne Evrope. Iz dana u dan, broj otkrivenih migranata-sve je veći.

Prema zvaničnim podacima, od početka godine na području Zvornika u ilegalnom prelasku otkriveno je 256 migranata, a spriječen je ulazak još 269. Samo u prvoj polovini aprila otkriveno je 79 migranata koji su prešli iz Srbije u Zvornik.

"Preuzimamo aktivnosti da spriječimo koliko možemo taj broj i svedemo na neku prihvatljivu mjeru. Mislim da je situacija još pod kontrolom iako su rapidno uvećani statistički podaci po pitanju ilegalnih migracija od prošle godine do danas", rekao je Mirel Imamović, komandir jedinice Granične policije BiH, Zvornik.

Migrante zajedničkim snagama otkrivaju Granična policija BiH i Policijska uprava Zvornik. Najviše ih je otkriveno u pograničnim zvorničkim selima i uglavnom je riječ o mlađim muškarcima bez dokumenata, a u rijetkim slučajevima o ženama i djeci.

"Ne smijemo zanemariti činjenicu da se u grupama može nalaziti neko ko ima neke radikalne stavove ili slično. Do sada nismo imali takvih podataka", istakao je Imamović.

Nakon što budu otkriveni, u skladu sa Zakonom o strancima, migranti se šalju u bijeljinsku Službu za poslove sa strancima na dalje postupanje. U 95 odsto slučajeva traže politički azil, bivaju smješteni u Azilantski centar u Delijašu, a nakon što dobiju azil, svoje kretanje nastavljaju do Velike Kladuše sa namjerom da uđu u Hrvatsku.

U Gradskoj upravi nisu srećni što je Zvornik postao "omiljena ruta" lica sa Bliskog istoka. Najviše ih je iz Libije, Sirije, Alžira, Maroka i Tunisa.

"Apelujemo na Graničnu policiju da čuva granicu. Budimo prisebni, kad već pređu nahranimo ih, navikli su ljudi na našim prostorima šta znači neko ko je ostao bez svog doma", poručio je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Policijska uprava Zvornik i Granična policija BiH apeluju na građane da ako primjete bilo kakva sumnjiva lica koja se kreću saobraćajnicama ili se sakrivaju u napuštenim objektima, da obavezno obavijeste policiju na bepslatan broj telefona 122.