latinica  ћирилица
18/04/2018 |  12:48 | Autor: SRNA

Dogovoreno održavanje vanredne sjednice PD Parlamenta FBiH

Predstavnici parlamentarne većine u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH odlučili su da danas bude održana vanredna sjednica ovog doma.
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH - Foto: klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiHFoto: klix.ba

Šef Kluba SDA Ismet Osmanović rekao je novinarima da pripadnike boračke populacije, koji protestuju ispred zgrade Parlamenta FBiH, treba da primi Odbor za boračka i invalidska pitanja Predstavničkog doma.

"U parlamentarnoj proceduri je zakon o boračkim udruženjima, a od Vlade Federacije BiH čekamo da nam proslijedi nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca. Čim to dobijemo odmah zakazujemo vanrednu sjednicu na kojoj ćemo razmatrati ova dva zakona", naveo je Osmanović.

Zakonom o pravima demobilisanih boraca reguliše se 15 prava, a Osmanović kaže da ima informaciju da Vlada u ovom trenutku vrši konsultacije sa kantonalnim vladama zato što su propisana neka prava koja su u direktnoj nadležnosti kantona.

"Do donošenja zakona Vlada će uredbom uvesti u prava određene kategorije boraca", dodao je Osmanović.

U međuvremenu, demobilisani borci takozvane Armije BiH i HVO-a počeli su da se okupljaju ispred zgrade federalnog Parlamenta, prenose federalni mediji.

Bivši pripadnici takozvane Armije BiH i HVO-a nezadovoljni su radom federalnih vlasti jer se njihovi zahtjevi o objavi registra, boračkom dodatku i ukidanju finansiranja boračkih udruženja nisu našli na dnevnom redu sjednice Parlamenta FBiH.