latinica  ћирилица
18/04/2018 |  14:14 | Autor: SRNA

Kojić: Na skupu u Sarajevu žele prikazati samo stradanja Bošnjaka

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Milorad Kojić smatra da se na međunarodnoj konferenciji "Procesuiranje genocida u BiH" u Sarajevu žele prikazati samo stradanja Bošnjaka, uz pogrešnu kvalifikaciju, a stradanja Srba se nigdje ne pominju, iako ih je samo u srednjem Podrinju ubijeno 2.428.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je rekao Srni da za organizatore ovog dvodnevnog skupa - "Udruženje žrtava i svjedoka genocida" i pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe", uz učešće Haškog mehanizma - ne postoji nijedna srpska žrtva zbog čega Centar za istraživanje rata ne želi u tome da učestvuje.

"Ovdje se pokuša verifikovati genocid kroz predstavljanje presude, prije svega Radislavu Krstiću, koju žele prikazati učesnicima i javnosti, a dobro se zna kakve su sve manipulacije tu rađene i da kvalifikacija genocid ne stoji za to što se desilo u Srebrenici", smatra Kojić.

On je istakao da je potpuno nekorektno da ne budu predstavljena ukupna stradanja u Srebrenici svih ljudi, svih nacionalnosti.

Kojić je naveo da je Centar dobio poziv za učešće na ovoj konferenciji, ali da "im nije palo na pamet da učestvuju u skupu" u kojem, uz potpuno uvažavanje svake žrtve u BiH, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, organizatori promovišu navodni genocid, koji pokušavaju "okačiti o vrat" Republici Srpskoj i srpskom narodu.

Kojić je ocijenio da je nesporno da se dogodio zločin, ali je sporna kvalifikacija koja se pokušava prikazati.

Prema njegovim riječima, Centar nije dobio zvaničan poziv na sastanak sa predsjednikom Haškog mehanizma Teodorom Meronom, koji do sutra boravi u trodnevnoj posjeti Sarajevu.