latinica  ћирилица
18/04/2018 |  17:16 ⇒ 17:16 | Autor: SRNA

SNSD: Održati hitnu sjednicu zbog Izetbegovićevih ratnohuškačkih izjava

Klub poslanika SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH zatražio je da u roku od tri dana bude zakazana hitna sjednica ovog doma sa jednom tačkom dnevnog reda "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".
SNSD -
SNSD

U obrazloženju zahtjeva, koji je upućen predsjedavajućem Predstavničkog doma Mladenu Bosiću, navodi se da zahtjev uključuje izjavu predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića u vezi sa jačanjem namjenske industrije u tom entitetu.

SNSD ističe da su ove izjave značajno uznemirile javnost i građane BiH, a posebno Republike Srpske, koja ih vidi kao prijetnju po mir, kako u zemlji, tako i u cijelom regionu.

"Zahtijevamo da se na hitnu sjednicu pozovu članovi Predsjedništva BiH i da Izetbegović oberazloži ove izjave. Takođe, tražimo da se na hitnu sjednicu Predstavničkogh doma pozovu i predstavnici Ministarstva odbrane BiH kako bi iznijeli tačne podatke o količini i vrsti naoružanja koje se ne proizvodi u fabrikama namjenske industrije u FBiH, te da odgovore na pitanje šta se dešava sa naoružanjem i municijom koja nije izvezena i prodata inostranim kupcima", navodi se u zahtjevu Kluba poslanika SNSD.

Novalić na programskom skupu SDA održanom u Sarajevu 24. marta naveo da je namjenska industrija dodatno ojačana.

"Naše granate danas lete 42 kilometra umjesto 20. Idemo i na 50 kilometara. Gradimo fabriku baruta. Mislim da će do kraja godine iz naših fabrika izaći i borbeni transporteri. Dramatično smo ojačali namjensku industriju, ne samo zbog izvoza", rekao je Novalić.

Izetbegović, koji je predsjednik SDA, rekao je da je ova Novalićeva izjava ohrabrujuća.

"Mi ćemo zaokružiti našu namjensku proizvodnju. Radićemo pokretnu hubicu, pušku smo već napravili, radićemo dronove, zaokružićemo potpuno proizvodnju municije, raketnih sistema itd. Radićemo to za tržište, ali i za ne daj Bože", rekao je Izetbegović 12. aprila.

Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH je 16. aprila rekao da će FBiH napraviti i vojni transporter, višecijevni bacač raketa i granate.