latinica  ћирилица
19/04/2018 |  11:04 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

U Bratuncu promovisan roman "Veliki rat"

Srpski pisac Aleksandar Gatalica na književnoj večeri pred bratunačkom publikom promovisao je svoj roman "Veliki rat".

Ovim romanom postao je i dobitnik NIN-ove nagrade.

Veliki broj Bratunčana prisustvovalo je promociji romana "Veliki rat". U knjizi je predstavljena priča o Prvom svjetskom ratu, ispripovijedana iz perspektive "malih ljudi".

"Pripadam prvoj generaciji pisaca, koja je pisala na potpuno čistom terenu, bez porodičnih priča, koje mogu biti vrlo korisne, i bile su mojim prethodnicima, ali ovo je bila potpuno jedna nova situacija da se dokumentima napiše nešto sasvim drugačije", rekao je Aleksandar Gatalica.

Pisca, kako sam kaže, nije zanimala opšta, već lična, pojedinačna istorija čovjeka. Rat tako postaje okruženje koje pomaže da se ispita i prikaže istinska ljudska sudbina u ratu.

"U suštini, u ratu učestvuju živi ljudi, ne učestvuju ni puške, ali učestvuju ljudi, i to je najveća patnja rata", navodi Gatalica.

Prateći sudbine preko 70 junaka, Gatalica je ubjedljivo prikazao da rat nije ništa drugo do slom nade u srećnu budućnost čovječanstva.

"Mislim da roman zaista zaslužuje svaku pažnju. Bilo je dovoljno vremena i prostora da čitaoci u svim bibliotekama Srpske pa i našeg matičnog područja dođu u dodir sa romanom, pročitaju ga. Mogu reći da je roman zaista sjajan, jako mnogo likova i istorijskih činjenica", kaže Nega Stjepanović, direktorica Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik.

Bratunčani nisu krili oduševljenje.

Milojka Živanović ističe da joj se promocija romana svidjela, da je pisac jako zanimljiv.

Prije Bratunca, književno veče sa Aleksandrom Gatalicom organizovano je i u Vlasenici.